Sociālās iemaksas var izzināt internetā

Laikā, kad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) darbinieki ir noslogoti ar informācijas sniegšanu praktiski visām sabiedrības grupām, jaunie epakalpojumi nāk īstajā laikā un īstajā vietā.

No šīs nedēļas visiem tiem, kuri izmanto internetbanku vai kuriem ir eparaksts, iespējams noskaidrot būtisku sociālu informāciju, piemēram, vai un cik lielas sociālās iemaksas veicis darba devējs.

Vienotajā valsts un pašvaldību epakalpojumu portālā www.latvija.lv iedzīvotājiem ir pieejami jauni epakalpojumi sociālās apdrošināšanas jomā, kuru administrē VSAA – informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem, informācija par reģistrēto darba stāžu un informācija par piešķirtās pensijas, pabalsta vai atlīdzības apmēru. «Līdz šim esam sadarbojušies ar vairākām iestādēm – Valsts zemes dienestu, Veselības ekonomikas centru, Valsts norēķinu centru un citām, kuru pakalpojumi ir svarīgi iedzīvotājiem,» stāsta Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktors Māris Krastiņš. Līdz šim populārākie pakalpojumi bijuši iespēja veikt dzīvesvietas deklarāciju, kā arī pārbaudīt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes rīcībā esošos datus par sevi. Par jauno pakalpojumu nozīmīgumu liecinot fakts, ka pirmdien vietni www.latvija.lv apmeklējuši vairāk nekā 35 000 cilvēku (vidēji ap 15 000 interesentu dienā). Jaunie epakalpojumi dod iespēju saņemt vēlamo informāciju elektroniski, un iedzīvotājiem nebūs jāapmeklē VSAA nodaļas.

Dati, par kuriem nu varēs uzzināt internetā, VSAA ir ļoti pieprasīti, apliecina VSAA direktore Inese Šmitiņa. Vidēji mēnesī izziņas uz papīra vēlas saņemt 16 000 iedzīvotāju.

Vispieprasītākais varētu būt epakalpojums par sociālās apdrošināšanas iemaksām – pašlaik mēnesī šādas izziņas pieprasa 12 000 cilvēku. VSAA ir cerība, ka daļa cilvēku tagad šo informāciju skatīsies elektroniski un tikai neskaidrību gadījumā vērsīsies VSAA filiālē. Informācija par veiktajām sociālajām iemaksām ir būtiska ikvienam strādājošajam, jo no tā atkarīga ne tikai nākotnes pensija, bet arī ļoti daudzi pabalsti – visi tie, kuru aprēķināšanā ņem vērā sociālās iemaksas. I. Šmitiņa skaidro, ka varēs uzzināt arī visus darba devējus, pie kuriem ir strādāts, periodu, par ko veiktas iemaksas, arī algas apmēru, no kura tās veiktas, un samaksāto apmēru. «Ik pa laikam ir vērts šo informāciju pārbaudīt, jo darba devēji mēdz būt pavirši un parādās kļūdas, kuras var novērst, kamēr vēl cilvēks nav pieprasījis pabalstu vai pensiju,» saka I. Šmitiņa.

***

UZZIŅAI

Kādi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras epakalpojumi pieejami?

Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem, sākot no 1996. gada

Informācija par reģistrēto darba stāžu

Informācija par piešķirtās pensijas, pabalsta vai atlīdzības apmēru

Kā uzzināt par sevi?

1. Ieej www.latvija.lv un izvēlies sadaļu epakalpojumi

2. Veic autorizāciju ar internetbankas* vai eparaksta palīdzību

3. Izvēlies sadaļu Ģimene, bērni, veselība, sociālie pakalpojumi

4. Izvēlies interesējošo sociālās apdrošināšanas sadaļu, piemēram, Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem

5. Apstiprini, ka esi izlasījis un sapratis noteikumus

5. Izvēlies laika periodu, par kuru sagatavot izziņu

6. Lejuplādē izziņu PDF formātā

* pakalpojums pieejams piecu internetbanku klientiem

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.