Daļēji apmierina prasību pret valsti saistībā ar karavīra bojāeju izpletņlēkšanas nodarbību laikā

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta 14.jūnijā pasludināja saīsināto spriedumu prasībā pret valsti saistībā ar karavīra Mārtiņa Arāja bojāeju izpletņlēkšanas nodarbību laikā. Tiesa prasību apmierināja daļēji un piedzina no Latvijas valsts Aizsardzības ministrijas personā par labu bojā gājušā karavīra atraitnei Ls 10 000 un par labu viņas dēlam Ls 10 000. Pārējā daļā prasību noraidīja. Apelācijas instances tiesa lietu tiesas sēdē izskatīja 31.maijā sakarā ar Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas iesniegtu apelācijas sūdzību un prasītāju pretapelācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas 2009.gada 16.februāra spriedumu. Pilns AT Civillietu tiesu palātas spriedums būs pieejams pēc 28.jūnija un tad lietas dalībnieki to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt Senātā.

Apelācijas instances tiesas sēdē 31.maijā Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāve iesniegto apelācijas sūdzību uzturēja un lūdza tiesu atcelt pirmās instances tiesas spriedumu daļā, ar kuru prasība apmierināta. AM uzskata, ka pirmās instances tiesa nav izvērtējusi visus lietas faktiskos apstākļus un ir pieļautas kļūdas atlīdzinājuma aprēķināšanā, jo vadoties no judikatūras atlīdzība par morālo kaitējumu tiek noteikta ģimenei kopumā, nevis katram no ģimenes locekļiem atsevišķi. Tāpat AM uzskata, ka traģiskais nelaimes gadījums ir noticis apstākļu sakritības rezultātā un, ka Latvijas Republika veica visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu izpletņlēkšanas mācību drošību un atbilstību tiesību normām. Prasītāju pārstāvji uzskata, ka apelācijas sūdzība ir noraidāma un tiesas sēdē uzsvēra, ka apstākļu rašanās cēlonis izrietēja no Nacionālo bruņoto spēku pārkāpumiem, kas tika fiksēti, veicot NBS speciālo izmeklēšanu, tādēļ neuzskata to par nelaimes gadījumu, bet gan nolaidību un izteica tiesā lūgumu, ka prasītāju prasība par nodarīto morālo kaitējumu ir jāapmierina.

2007. gada 14. jūnijā prasītāju pārstāvis zvērināts advokāts Aldis Gobzems Rīgas apgabaltiesā cēla prasību pret atbildētāju Latvijas Republiku Aizsardzības ministrijas un NBS personā par Latvijas Republikas rīcības atzīšanu par prettiesisku un par morālā kaitējuma atlīdzinājumu Ls 400 000 apmērā, norādot, ka 2006.gada 15.maijā Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas NBS Speciālo uzdevumu vienībā notika praktisko lēcienu nodarbības ar izpletni. Šo nodarbību laikā piedalījās un gāja bojā NBS seržants Mārtiņš Arājs. M. Arājs ar izpletni iekrita Daugavā un noslīka, nesaņēmis nekādu palīdzību no nodarbību organizētājiem.

Izskatot prasību pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 16.februārī bojā gājušā karavīra atraitnes un viņas dēla prasību apmierināja daļēji. Tiesa atzina par prettiesisku Latvijas Republikas rīcību, neveicot visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku 2006.gada 15.maija izpletņlēkšanas nodarbību drošību un atbilstību spēkā esošajām tiesību normām. Tiesa piedzina no Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas personā morālā kaitējuma atlīdzinājumu Ls 20 000 par labu katram no prasītājiem, bet kopā Ls 40 000. Pārējā daļā prasību noraidīja.

Latvijā

Zemkopības ministrijai (ZM) nepieciešams izveidot priekšlikumu par papildu pārtikas produktu grupām, kuras jāiekļauj aizliegto Krievijas un Baltkrievijas pārtikas produktu sarakstā un starp kurām varētu būt arī zivju produkti, otrdien valdības sēdē norādīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV)