Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

ASV vēstniecībā Rīgā ieguldīti gandrīz 100 miljoni dolāru

© f64

Vērienīgas drošības pārbaudes ir pirmais, ar ko saskarsies ASV vēstniecības apmeklētāji tās jaunajā mājvietā Remtes ielā 1 Rīgā. Šī vēstniecība no citām pārsteidz ar to, ka tajā ir izvietots īpašs Jūras kājnieku apsardzes bataljona korpuss, kas esot tipiska parādība visās ASV vēstniecībās.

Līdz ar darbības sākšanu jaunajā ēkā no Tallinas uz Rīgu pārcelta arī ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) reģionālā Baltijas nodaļa, kurā strādā vairāki darbinieki.

Pārcelšanās no VAS Valsts nekustamie īpašumi īrētajām telpām Raiņa bulvārī un Smilšu ielā uz jaunajām, kas ir ASV īpašums četru hektāru platībā, aizņēmusi samērā īsu laiku, jo ēkas būvniecībai bija nepieciešami vien trīs gadi.

Pirmais, ko ASV vēstniece Latvijā Džūdita Gārbere apgalvo, – vēstniecībai nav pagrabstāva vai slepenu bunkuru. Lai iekļūtu centrālajā ēkā, kur ir iekārtotas darba stacijas 101 darbiniekam, apmeklētājiem jārēķinās ar pietiekami piņķerīgu procedūru. Vispirms vēstniecības viesiem jāatstāj personu apliecinošs dokuments un tad gluži kā lidostā jāiziet pilnā drošības pārbaude. Mobilo telefonu ienešana vēstniecības teritorijā apmeklētājiem ir jāaizmirst. Tie jāatstāj pie pirmās drošības kontroles. Kad tā ir izieta, nākamajā ēkā pārbauda caurlaides, – un atkal kārtējā procedūra. Šoreiz visas līdzi ņemamās mantas tiek pārbaudītas ar rokām, nevis uzticētas drošības iekārtām.

«Mēs patiešām lepojamies ar savu jauno vēstniecības ēku. Kā jūs redzat, tā ir ļoti mājīga. Šī mūsdienīgā celtne ir apliecinājums mūsu ciešajām diplomātiskajām attiecībām,» stāsta ASV vēstniece.

Teritorijas labiekārtošanas darbi vēl turpinās. Dažviet vēl tiek izrullēti zāles ruļļi, un tas nozīmē, ka 4. jūlijā gaidāmajos ASV neatkarības dienas svētkos vēstniecība durvis viesiem šogad vēl nevērs. Pēc nepilnām trim nedēļām gaidāmie svētki, līdzīgi kā citus gadus, notiks Mežaparkā.

Kopumā teritorijā, kas ir pa ceļam uz lidostu pie Lielirbes ielas, izbūvētas sešas ēkas. Līdzās vēstniecībai blakus esošajā pašvaldības teritorijā zeļ nenopļauta zāle. Izrādās, teritorija ar bērziem, ko it kā pēc savas iniciatīvas iežogojusi Rīgas dome, jākopj pašvaldībai.

Jaunās vēstniecības ēkas dizaina un celtniecības izmaksas ir 96 miljoni ASV dolāru (46,5 miljoni latu). Vēstniecības pārcelšanās no iepriekšējām telpām uz jauno ēku izmaksāja aptuveni 400 000 dolāru. Kopējā ēku platība – 8346 kvadrātmetri. Jaunajā vēstniecības ēku kompleksā iekļauti dizaina elementi, kas ir izpelnījušies ASV Ekoloģiskās būvniecības padomes atzinību enerģijas taupīšanas un vides dizaina jomā.

Ēkā ir izvietota kafejnīca un trenažieru zāle. Zīmīgi, ka ēdināšanas pakalpojumu cenas ir zemākas nekā citviet (Snickers maksā 30 santīmu, gaļas salāti – 1,20 latu par porciju, pusdienu komplekts no 2,10 līdz trim latiem). Programmas Māksla vēstniecībās ietvaros jaunajās telpās izvietota mākslas darbu kolekcija no dažādu žanru gan latviešu, gan amerikāņu autoru mākslas darbiem. Visi latviešu autoru mākslas darbi tika iegādāti vēstniecības īpašumā, un to kopējā summa ir gandrīz 77 000 ASV dolāru.

ASV vēstniecības jauno ēku svinīgi plānots atklāt septembra vidū, un ēkas oficiālā atklāšana būs daļa no diplomātisko attiecību atjaunošanas svinībām. Pie vēstniecības jaunās ēkas nebūs publiskas autostāvvietas.

Līdzšinējā vēstniecības ēkā Raiņa bulvārī uz Rīgas pils remonta laiku plāno pārcelties Valsts prezidenta kanceleja. Visticamāk, prezidenta kanceleja pārcelšanos sāks organizēt rudenī.