Veselības ministrs ar pašvaldībām pārrunā sociālā spilvena pasākumu turpināšanu

Veselības ministrijā (VM) pirmdien ikgadējo sarunu laikā ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvjiem pārrunātas aktualitātes veselības aprūpes jomā, tostarp Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu turpināšana 2012.gadā, informēja VM.

Tāpat tikšanās laikā diskutēts par primārās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanu pašvaldībās, medikamentu pieejamību un cenu veidošanas politiku, kā arī aktualitātēm e-veselības pakalpojumu ieviešanā.

Īpaša sarunu daļa veltīta arī veselības profilakses un veselīga dzīvesveida veicināšanas pasākumiem, pārrunājot jautājumus, kas saistās ar valsts apmaksāto vēža skrīninga programmu un iedzīvotāju atsaucību uz pārbaudēm, kā arī aktualizējot pašvaldību ieguldījumu veselības veicināšanā, piemēram, sporta laukumu, peldbaseinu, dažādu interešu centru uzturēšanā un alkoholisma apkarošanā.

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš (Zaļo un zemnieku savienība), uzrunājot klātesošos, norādījis, ka labu valsts un pašvaldību sadarbību īpaši svarīgi ir nodrošināt tieši primārajā veselības aprūpē un veselības veicināšanā, kas ir galvenais un noteicošais faktors cilvēku veselīga mūža pagarināšanā.

"Cilvēku dzīvesveidu nav iespējams izmainīt tikai ar likumu grozījumiem vai Ministru kabineta noteikumiem. Daudz lielāka loma nevēlamo vai neveselīgo paradumu maiņai ir labākas un veselīgākas alternatīvas piedāvāšana saviem iedzīvotājiem, un šajā jautājumā pašvaldībām paveras plašs darba lauks," uzsvēris ministrs.

Savukārt LPS pārstāvji atzinuši, ka ir jūtami uzlabojusies sadarbība ar Veselības ministriju. Pozitīvi novērtēts ministrijas darba stils, dažādu jautājumu risināšanā izveidojot darba grupas ar LPS pārstāvju piedalīšanos.

Svarīgākais