Glābējiem daudz izsaukumu; Rīgā nolauzti vairāk nekā desmit koku

Jau kopš agra rīta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēmis daudz izsaukumus ar novērst vētras postījumu sekas. Līdz plkst. 10.00 spēcīgais vējš Latvijā bija nolauzis jau vairākus desmitus koku. Par laimi, cilvēki vētrā nav cietuši.

Kā nra.lv informēja VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Inga Vetere, izsaukumu skaits pirmajās vētras stundās ir krietni palielinājies, un visvairāk Latvijas iedzīvotāji ziņo par nolauztiem kokiem. Rīgā divi koki ir uzkrituši automašīnām, vēl vairāki nolauzti koki aizšķērsojuši brauktuve. Savukārt VEF rūpnīcai vētra atlauzusi daļu no jumta, kuru VUGD vīriem nācies nocelt nost.

Gaidāms, ka lielākās vējā brāzmas sāksies 11.00, kad vēja stiprums sasniegs 25-29 m/s. Rīgā vējš pūtīs brāzmās līdz 25 m/s, ziņo meteorologi.

Tā, kā šodien ir ļoti stiprs vējš, jūrā brāzmās līdz pat 25-30 m/s un viļņu augstums jūrā 4-6 m, lūdzam, Jūras spēki visus atpūtniekus būt īpaši apdomīgiem un pārdomāt savu rīcību pirms dodaties jūrā.

Jūras spēku Krasta apsardzes dienests aicina visus atpūtas uz ūdens cienītājus pirms iešanas jūrā informēt savus tuviniekus, kā arī pirms uzsākat aktivitātes jūrā, informējiet Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centru (MRCC Riga), norādot paredzēto aktivitāšu vietu, laiku un kontaktpersonu krastā, kura nepieciešamības gadījumā varētu sniegt par jums vajadzīgo informāciju.

VUGD ieteikumi rīcībai vētrās laikā

Vētras laikā iespējami elektropārvades un sakaru līniju bojājumi, ūdens padeves traucējumi, koku nogāšanās uz ceļu braucamās daļas, ēku un būvju konstrukciju sagrūšana, jumtu noraušana, ūdens līmeņa strauja paaugstināšanās.

Bez īpašas nepieciešamības centieties neiet ārpus telpām, atturiet no pastaigām bērnus, vecus cilvēkus un invalīdus.

Esiet gatavi elektroenerģijas padeves pārtraukumiem. Savlaicīgi sagatavojiet kabatas lukturus un ievietojiet baterijas radiouztvērējos.

Aizveriet logus, durvis, bēniņu lūkas. Daudzdzīvokļu mājās nostipriniet priekšmetus uz balkoniem.

Lauku mājās nostipriniet saimniecības priekšmetus, nevediet laukā mājlopus.

Telpās neuzturieties logu tuvumā. Blakus esošo koku zari un citi priekšmeti vētras laikā var izsist logu rūtis un izraisīt traumas.

Ja vētra pārsteigusi ārpus telpām, neuzturieties un nenovietojiet transporta līdzekļus zem vientuļiem kokiem, celtniecības sastatnēm, reklāmas stendiem, elektropārvades līnijām.

Nelietojiet lietussargus, tie apgrūtina redzamību, pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot citus cilvēkus.

Atrodoties klajā laukā sameklējiet vietu kur patverties, piemēram, grāvi vai ieplaku. Ja tādas nav, tad stipras vēja brāzmas gadījumā nogulieties zemē.

Atrodoties uz ūdens mēģiniet nokļūt krastā. Vislabāk, ja laivu var izvilkt no ūdens, klajā vietā apgāzt un nogulties zem tās.

Atrodoties mežā, ieejiet dziļāk biezoknī. Biezoknī koki ir vairāk aizsargāti no vēja brāzmām un pastāv mazāks risks tikt savainotam zem lūstošiem kokiem vai zariem.

Nešķērsojiet tiltus. Nepieciešamības gadījumā var zem tiem paslēpties un nogaidīt līdz pāriet stiprās vēja brāzmas.

Ja ir nogāzušies koki, pārrauti vadi, notikusi avārija vai cits negadījums, zvaniet Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pa tālruņa numuru 112 vai 01.

Lai savlaicīgi saņemtu papildus informāciju, atstājiet ieslēgtu televizoru vai radiouztvērēju.