"Mego" sadarbībā ar arodskolām un NVA apmāca nozarē trūkstošos pavārus un konditorus

© Publicitātes foto

Šobrīd darba tirgū notiekošais rada bažas par mazumtirdzniecības attīstības nākotni, jo nozarē darbinieku trūkums ir kritisks, savukārt valsts veiktās darbības nav pietiekami drosmīgas un efektīvas, uzsver viena no Latvijas lielākajiem mazumtirdzniecības tīkliem Mego personāla nodaļas vadītāja Dagnija Bogdanova. Lai risinātu šo problēmu un veicinātu jaunu speciālistu piesaisti darba tirgum, uzņēmums sadarbībā ar arodskolām un Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) apmāca nozarē trūkstošos pavārus un konditorus, kā arī topošajiem profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem piedāvā sociālās stipendijas.

"Valstī jau ilgāku laiku ir problēmas ar darbaspēku un pieejamo darba roku kvalifikāciju un spējām, sākot no vadītājiem līdz palīgstrādniekiem, taču ražošanā, piemēram, kulinārijā vai konditorejā, problēmas ir milzīgas tieši izglītības un kvalifikācijas dēļ. Tā nav tikai Mego problēma, ar to saskaras viss mazumtirdzniecības sektors, līdz ar to ir milzīga konkurence par katru darba roku pāri. Tostarp it nemaz nepalīdz valsts politika, kas šīs problēmas nerisina pietiekami ātri," saka Mego personāla nodaļas vadītāja.

Viņa piebilst, ka uzņēmums to izjūt īpaši izteikti, jo pēdējo gadu laikā būtiski ir pieaudzis pieprasījums pēc Mego ražotās kulinārijas produkcijas, kas liek kāpināt ražošanas jaudas. Nespējot tirgū atrast pietiekamu skaitu kvalificētu speciālistu, Mego ir uzsācis aktīvu sadarbību ar arodskolām un NVA. Viens no projektiem ir Kulinārijas akadēmija, kas darbojas gadu, un tajā ir apmācīti jau vairāk nekā 50 pavāra, konditora vai kulināra profesiju apgūt gribētāji visā Latvijā bez iepriekšējām iemaņām. Ņemot vērā pieprasījumu, uzņēmums šo programmu turpinās.

Tāpat sadarbībā ar profesionālās izglītības iestādēm Latvijā uzņēmums realizē vietējo kopienu atbalsta projektu Sociālās stipendijas, lai atbalstītu Latvijā tos cilvēkus, kuri apgūst pavāra, konditora, kulināra, pārtikas tehnologa vai virtuves darbinieka arodu. Arī šo projektu Mego nupat ir nolēmis turpināt, min uzņēmuma pārstāve.

D. Bogdanova stāsta, ka jaunākais Mego projekts cīņai ar darbinieku trūkumu nozarē uzsākts sadarbībā ar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu (RTRIT) un NVA. Tā ir Pavāru prasmju skola, kas piedāvā iespēju nestrādājošiem interesentiem apgūt pavāra palīga profesiju un pēc diploma saņemšanas iegūt garantētu darbu Mego kulinārijas cehos Rīgā. Projekta mērķis ir sniegt dalībniekiem nepieciešamās zināšanas un prasmes, lai kļūtu par kvalificētiem pavāra palīgiem.

Šajā programmā apmācība ilgst četrus mēnešus, un pēc mācībām dalībnieki saņem 3. kvalifikācijas līmeņa specialista apliecību. Šo kvalifikāciju iespējams iegūt bez maksas, turklāt mācību laikā studenti saņem stipendiju.

"Mēs neparedzam darba tirgus problēmu ātru risinājumu, tāpēc cenšamies darīt maksimāli, ko paši varam. Taču mēs ļoti ceram, ka lēmumi no valsts puses kļūs savlaicīgāki un drosmīgāki, jo problēmas ir iesakņojušās. No mūsu skata punkta, viens no projektiem situācijas uzlabošanai varētu būt cilvēku ar invaliditāti sagatavošana darba tirgum, kas pašlaik nenotiek. Valsts varētu aktīvāk sadarboties ar uzņēmumiem, lai saprastu to vajadzības, un veikt šādas apmācības, nevis uzlikt visu pienākumu uzņēmumiem. Šāda veida sadarbība starp valsti, uzņēmumiem un cilvēkiem, kam ir nepieciešams darbs, būtu labs sākums," uzsver Mego personāla nodaļas vadītāja.

Mego veikalu tīklā šobrīd strādā aptuveni 2150 darbinieku. Lielākie Mego gatavās produkcijas ražošanas cehi atrodas Rīgā un Daugavpilī.

Svarīgākais