Jāņu siera ražošanas apmēri šogad Latvijā kopumā turpinās samazināties, aģentūrai LETA prognozēja biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Viņa minēja, ka ražošanas apmēru samazinājuma iemesli ir dažādi, tostarp Jāņu siera ražošanai nepieciešams roku darbs, un šobrīd ir problēmas ar darbaspēka piesaisti.
Tāpat Jāņu siera ražotājiem ir problēmas sadarbībā ar lielveikalu ķēdēm, jo veikali ir ieinteresēti iepirkt un pārdot lētāku produktu, bet Jāņu siera sastāvdaļas un ražošanas process neļauj samazināt produkta cenu.
Tāpēc tirgotāji iepērk lētāku ķimeņu sieru, kas neatbilst Jāņu siera ražošanas procesam un sastāvdaļām.
Jāņu siera ražošanas apmēri Latvijā pērn sasniedza 139,84 tonnas, kas ir par 30,1% mazāk nekā pirms trim gadiem, kad tika saražoti aptuveni 200 tonnu Jāņu siera, norādīja Davidanova.
Viņa minēja, ka tostarp AS "Valmieras piens" pērn saražoja 57,4 tonnas Jāņu siera, AS "Rankas piens" - 39 tonnas, AS "Jaunpils pienotava" - 18 tonnas, AS "Lazdonas piensaimnieks" - 14,3 tonnas, piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība "Straupe" - 10,3 tonnas, mājražotājs Jānis Lapsa - 642 kilogramus, zemnieku saimniecība "Bļodiņas" - 120 kilogramus, bet zemnieku saimniecība "Juri" - 80 kilogramus Jāņu siera.
Tomēr biedrības valdes priekšsēdētāja atzīmēja, lai gan kopumā Latvijā Jāņu siera ražošanas apmēri samazinās, "Jaunpils pienotava" Jāņu siera ražošanu pērn kāpināja divas reizes, tāpat ražošanas apmēri pieauga "Valmieras piena" ražotajam Jāņu sieram.
Biedrība "Siera klubs" dibināta 2002. gadā. Tās mērķis ir apvienot siera ražotājus, realizētājus, kulinārijas un pavārmākslas lietpratējus un cienītājus, lai iedzīvotāju vidū popularizētu un veicinātu siera patērēšanu un galda kultūru, kā arī novērtētu siera kā veselīga produkta nozīmi.