Notiks konference "Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijā"

Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielajā zālē 17. un 18.jūnijā notiks starptautiska konference "Padomju Savienības nodarītie zaudējumi Baltijā".

Pasākumu organizē Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere un Latvijas Okupācijas izpētes biedrība ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Eiropas Parlamenta informācijas biroja atbalstu.

Konference tiek organizēta, lai veicinātu objektīvu, zinātniskajā apritē akceptētu izpratni par PSRS okupācijas nodarījumiem un iespējamajiem to seku pārvarēšanas ceļiem. Tajā ar referātiem par skatījumu uz padomju okupācijas ietekmi uz Baltijas valstu tautsaimniecību un vidi aicināti piedalīties Eiropas Parlamenta deputāti, zinātnieki no Polijas, Krievijas, Vācijas, Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas, ka arī Latvijas vēsturnieki, vides zinību speciālisti un citi eksperti.

Pasākuma pirmajā dienā tiks apskatītas tēmas, kas skar tautsaimniecības jautajumus, bet otrā diena tiks veltīta padomju okupācijas ietekmei uz vidi.

17.jūnijā aprites 71 gads, kopš Latvijas attīstību pārtrauca Padomju Savienības okupācija. Pēc gada okupācijas vara īstenoja pirmās masu deportācijas, kuras turpinājās gadu desmitiem.

"Kaut arī ir pagājuši jau divi desmiti Latvijas Republikas atgūtās valstiskās neatkarības gadu, okupācijas ļaundabīgās sekas joprojām nav pilnā mērā apzinātas un līdz galam konsekventi izvērtētas," uzsvēra konferences organizatori.