Izvietos pirmās Latvijas un Krievijas pagaidu robežzīmes

Šā gada 9. jūnijā Zilupes novada, Pasienes pagastā notiks pirmā Latvijas - Krievijas valsts robežas posma iezīmēšana dabā ar pagaidu robežzīmēm, kur piedalīsies Latvijas un Krievijas kopējā tehniskā darba grupa, kuras sastāvā ietilpst Aizsardzības ministrijas (AM) padotības iestādes Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras speciālisti, informē Dace Kundrāte AM Preses nodaļas vecākā referente.

"Šis ir vēsturisks un nozīmīgs solis Latvijas un Krievijas attiecībās, uzsākot valstu robežu iezīmēšanu ne tikai kartēs, bet dabā. Lai veiktu visus nepieciešamos sagatavošanās darbus, kopējā valsts robežas demarkācijas komisija ir veikusi intensīvu, profesionālu un atbildīgu darbu. Es ticu un ceru, ka šīs zīmes noteiks skaidru robežu starp mūsu valstīm un tās mums vairs nekad nebūs jāpārceļ," norāda Aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Pagaidu robežzīmju izvietošana iezīmēs jaunu posmu 2007.gada noslēgtā līguma „Par Latvijas un Krievijas valsts robežu” izpildē - valstu robeža tiks reāli iezīmēta dabā. Lai starpvalstu līguma izpilde nonāktu līdz šim posmam, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras speciālisti, sadarbojoties ar citu valsts institūciju un ārvalstu speciālistiem, izstrādāja robežas demarkācijas darba karti, apsekoja ģeodēziskā atbalsta punktus pierobežas joslā, organizēja robežas un tās apkārtnes aerofotografēšanas darbus, kā arī intensīvi darbojās robežas kopējā demarkācijas komisijā.

Saskaņā ar kopējā demarkācijas komisijā panākto vienošanos – abu valstu speciālistiem valsts robežas iezīmēšanu dabā ar pagaidu robežzīmēm jāpabeidz līdz šā gada beigām, lai nākamajos gados varētu sākt robežas un robežjoslas izbūves darbus, nostiprinot robežas atrašanās vietu ar robežzīmēm (robežstabiem) un citiem robežas nostiprinājuma elementiem vai būvēm. Latvijas un Krievijas robežas demarkāciju plānots pabeigt līdz 2015.gadam.

Svarīgākais