Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Mazs atbalsts Satversmes grozīšanai par latviešu valodu skolās

Divas dienas pirms beigsies parakstu vākšana, kas paredz veikt grozījumus Satversmē, lai turpmāk visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs mācības notiktu valsts valodā, Latvijā savākti 50 304 no nepieciešamajiem 153 232 parakstiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija.

Rīt parakstu vākšanas noslēgsies, taču pagaidām ir maz ticams, ka divu dienu laikā izdosies savākt trūkstošos 100 000 parakstu. Tas nozīmē, ka šī iniciatīva beigsies un iecerētie grozījumi nenonāks parlamenta dienaskārtībā.

Kā to jau iepriekš varēja prognozēt, viena no zemākajām aktivitātēm ir otrajā lielākajā pilsētā – Daugavpilī. Tur par mācību nodrošināšanu valsts valodā parakstījušies vien 159 iedzīvotāji, savukārt Liepāja pārsteidz ar savāktajiem 2400 parakstiem. Rīgā atbalstu šiem grozījumiem izteikuši 13 132 iedzīvotāji. Neviens iedzīvotājs par šiem grozījumiem līdz 7. jūnijam nebija parakstījies Zilupes novadā. Samērā liels iedzīvotāju atbalsts bijis Jelgavā, kur par konstitūcijas grozījumiem iestājušies 1925 balsstiesīgie, savukārt Ogrē novadā – 1368, Saldus novadā – 1348, Jūrmalā – 1159 iedzīvotāji.

Satversmes grozījumi nonāks parlamentā, ja tos atbalstīs ne mazāk kā desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētāji. Ja Saeima vēlētāju iesniegto Satversmes grozījumu projektu pieņems bez satura labojumiem, tas stāsies spēkā. Ja Saeima to noraidīs vai grozīs, būs jārīko referendums.

Biedrības Sargi valodu un Latviju pārstāvis Imants Parādnieks uzskata, ka šie rezultāti ir labi, un viņš tic, ka līdz ceturtdienas vakaram savāks nepieciešamo balsu skaitu. «Papildus tam jāpieskaita mūsu iepriekš savāktie un CVK iesniegtie 10 140 paraksti, taču jau tagad varu teikt, ka atzinīgi vērtēju cilvēku aktivitāti, kam nav vienaldzīga valsts valoda,» Neatkarīgajai klāsta I. Parādnieks.

CVK norāda, ka galīgie parakstu vākšanas rezultāti šonedēļ nebūs zināmi, jo savāktie paraksti ir jāpārbauda, un tas var aizņemt līdz pat trim nedēļām. Parakstu vākšana tiks organizēta arī tiem vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar nokļūt parakstu vākšanas vietā. Šajā gadījumā vēlētāja uzticības personai tuvākajā parakstu vākšanas vietā vai pašvaldības vēlēšanu komisijā jāiesniedz attiecīgs iesniegums. Iesniegums jāiesniedz ne vēlāk kā līdz šodienas pulksten 12. Parakstu vākšanu vēlētāju atrašanās vietā organizēs 9. jūnijā.