Valodnieki latviskojuši jaunu vārdu. Kas ir plānburgers?

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija vienojusies jaunu burgeru veidu - "smašburgerus" saukt par plānburgeriem vai plāngaļas burgeriem.

Šos variantus komisijai bija ieteikuši Valsts valodas centra (VVC) speciālisti. Centra eksperte Katrīna Erštiķe komisijas sēdē skaidroja, ka "tas ir jaunais modes kliedziens burgeru cepšanā, kur kotletīte tiek nospiesta ļoti plāna, gluži kā pankūciņa", liecina sēdes protokols.

VVC pārstāvis Arturs Krastiņš norādīja, ka, raugoties no pārtikas tehnoloģijas viedokļa, ja kotlete ir kārtīgi piespiesta pie cepamās virsmas, tauki gaļā uzvedas citādi un arī garša ir citādāka.

Komisijas loceklis Māris Baltiņš gan akcentēja, ka labāk būtu izvēlēties jēdzienu "plānburgers", jo neesot obligāti pieminēt gaļu, savukārt termins "plāngaļas burgers" šķietot liekvārdība.

Komisijas loceklis Eduards Cauna teica, ka, aplūkojot "smašburgeru" attēlus internetā, redzams, ka šie burgeri ir diezgan apjomīgi, bet gaļas šķēlītes ir plānākas, tāpēc, viņaprāt, atbalstāms būtu jēdziens "plāngaļas burgers".

Diskusiju rezultātā komisija vienojās pagaidām apstiprināt divus sinonīmiskus terminus - plānburgers un plāngaļas burgers.

Latvijā

Rīgas Centrāltirgū pēc vairāk nekā 1,3 miljonu eiro ieguldījumiem atkal pieejams Sakņu paviljons. Taču tur tirgo nevis dārzeņus, bet rūpniecības preces un amatnieku darinājumus. Ēdinātāji savu darbību paviljonā plāno sākt oktobrī, bet tirgus vadība sola, ka tas ir tikai pirmais solis plašākās pārmaiņās, vēsta 360TV Ziņas.

Svarīgākais