Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Zatlers balli nerīkos; jāsāk meklēt dzīvoklis

Cerība tikt atkārtoti pārvēlētam bija viens no argumentiem, kāpēc Valsts prezidenta kanceleja vilcinājās ar dzīvokļa meklēšanu, kas pienāktos Valdim Zatleram jau no 8. jūlija.

Viņš ir nolēmis nerīkot vērienīgu atvadu balli, tās vietā notiks simboliska pieņemšana ārvalstu vēstniekiem, taču jau tagad prezidenta kancelejai ir jāķeras pie Valsts prezidenta darbības nodrošināšanas likuma izpētes, kas V. Zatleram pēc pilnvaru termiņa beigām paredz virkni valsts apmaksāto garantiju.

Likums noteic, ka bijušais prezidents no valsts saņem pensiju 50 procentu apmērā no esošā prezidenta mēneša atalgojuma. Prezidenta kancelejas publiskotie pēdējo mēnešu grāmatvedības dati liecina, ka eksprezidentiem Guntim Ulmanim un Vairai Vīķei-Freibergai ik mēnesi pēc nodokļu nomaksas kā pensija tiek izmaksāti 1125 lati.

Sekretārs, diplomātiskā pase un portrets

V. Zatlers pēc prezidentūras beigām lietošanā saņems automašīnu, kā arī viņa darbības nodrošināšanai prezidenta kanceleja algos sekretāru. Likums noteic, ka eksprezidenti ir diplomātiskās pases turētāji arī pēc amata pildīšanas termiņa beigām. Pagaidām vēl nav zināms, kurš un cik ilgā laikā gleznos V. Zatlera portretu, kuram būtu jārod vieta līdzās iepriekšējo prezidentu portretiem Rīgas pils Ģerboņu zālē. 1999. gadā pirmās Latvijas Republikas prezidentu portretiem pievienots mākslinieka Miervalda Poļa gleznotais G. Ulmaņa portrets un 2007. gadā – V. Vīķes-Freibergas portrets.

Tāpat prezidentam lietošanā nodod vienu valsts dzīvokli. VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) jāatrod Rīgas vēsturiskajā centrā aptuveni 230 kvadrātmetru liels dzīvoklis, kas izmēru ziņā ir līdzīgs eksprezidentu mājokļiem, kuri dzīvo Brīvības bulvāra 38. namā.

Jāsakārto normatīvā bāze

«Patlaban turpinās darbs, lai sakārtotu normatīvo bāzi, kā tiek īstenotas likuma Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu 10. pantā paredzētās vairākas sociālās garantijas eksprezidentam, tostarp viņa nodrošināšana ar dzīvokli. Līdz šim nevienā normatīvajā aktā nebija noregulēts, kā šīs garantijas tiek īstenotas un kuras valsts institūcijas par to atbildīgas,» Neatkarīgajai skaidro VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina.

Tas nozīmē, ka VNĪ bez konkrēta deleģējuma un saskaņojuma ar prezidenta kanceleju šo jautājumu nav bijusi tiesīga sākt risināt. Taču VNĪ jau marta sākumā saņēma viedokli no prezidenta kancelejas, kurā tika uzsvērts, ka vispirms jāsagaida minētā likuma grozījumi.

«24. martā šie grozījumi tika apstiprināti un 22. aprīlī stājās spēkā. Viens no grozījumiem paredz, ka Ministru kabinetam (MK), izdodot attiecīgus noteikumus, ir tiesības lemt par vienotas un vispārējas kārtības noteikšanu, kādā persona, kas bijusi ievēlēta par prezidentu, saņemtu likumā paredzētās sociālās un citas garantijas. Līdz ar to šobrīd Finanšu ministrija (FM) kopā ar VNĪ turpina darbu pie MK noteikumu izstrādes,» norāda D. Laukšteina.

2009. gada jūlijā, ievērojot nepieciešamību samazināt valsts budžeta izdevumus, jautājuma izskatīšana par dzīvokļa iegādi V. Zatleram pēc viņa kancelejas lūguma tika atlikta, un konkursa dzīvokļa izvēlei nolikums ar kritērijiem nav apstiprināts.

Savukārt 2010. gada augustā valdības sēdē skatīts VNĪ un FM sagatavotais informatīvais ziņojums par turpmāko rīcību ar būvniecības projektiem. Valdība lēma vairāku projektu turpmākos izpildes darbus atlikt, tostarp arī eksprezidenta nodrošināšanu ar dzīvokli.

Dzīvoklis jāgaida divus gadus

Publiskajā telpā ir izskanējušas spekulācijas, ka V. Zatlera un viņa ģimenes vajadzībām valstij būtu jāiegādājas māja Rīgas centrā. To noraida VNĪ. «Variants par māju netiek apsvērts, jo likumā teikts, ka eksprezidents jānodrošina ar dzīvokli,» uzsver VNĪ pārstāve.

Tāpat VNĪ neslēpj, ka V. Zatlera dzīvokļa atrašana nebūs ātri nokārtojams jautājums, jo ir nepieciešams laiks – publiski caurskatāmam un saimnieciski izdevīgam pirkumam. «Papildus tam jāvērtē eksprezidenta potenciālā dzīvokļa tehniskais stāvoklis. Visdrīzāk, būs nepieciešami remontdarbi, kas vispirms paģērē iepirkuma procedūru būvprojekta izstrādātājiem un pēcāk – remontdarbu veicējiem. Kopumā tas viss var aizņemt pusotru līdz divus gadus, tāpēc nevar noliegt, ka izveidojusies nestandarta situācija, kad jāmeklē pagaidu risinājums. Bet arī šo jautājumu paredzēts iekļaut MK noteikumos,» piebilst D. Laukšteina.

Neoficiāli izskanējis, ka V. Zatlers varētu atgriezties savā privātajā dzīvoklī Brīvības ielā, kas arī atrodas Rīgas vēsturiskā centra teritorijā.