PVD aicina karstajā laikā pievērst pastiprinātu uzmanību produktu svaigumam

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina Latvijas iedzīvotājus karstajā laikā pievērst pastiprinātu uzmanību produktu svaigumam.

PVD karstajā laikā turpina pārbaudes un pastiprināti kontrolē pārtikas produktu realizāciju tirdzniecības un ēdināšanas uzņēmumos. Vienlaikus PVD iesaka patērētājiem - iegādāties pārtiku tikai drošās tirdzniecības vietās. Neiegādāties un nelietot uzturā nezināmas izcelsmes pārtiku.

Precizēt pie pārdevēja produkta izcelsmi un pārliecināties par tā svaigumu.

Tāpat pievērst uzmanību pārtikas produktu tirdzniecības apstākļiem, īpaši uzglabāšanas temperatūrai. Svaigu gaļu un gaļas produktus, zivis un zivju produktus, pienu un piena produktus, kūkas ar krēma pildījumu, pudiņus un saldējumu uzglabāt tikai un vienīgi aukstumā – temperatūrā, kādu ražotājs norādījis uz preces iepakojuma, kas galvenokārt ir 0 līdz +6°C.

Iepērkoties obligāti aplūkot pārtikas produktu marķējumu, lai noskaidrotu, kāds ir produkta derīguma termiņš, uzglabāšanas temperatūra.

Atgriežoties mājās neaizmirstiet iegādātos produktus nekavējoties ievietot ledusskapī!

Produktus, piemēram, gaļu, zivis, olas uzglabājiet un apstrādājiet atsevišķi no citiem pārtikas produktiem.

Pārtiku, kas pirms lietošanas uzturā netiek termiski apstrādāta (jauktie salāti, aukstās uzkodas, saldie ēdieni, konditorejas izstrādājumi ar krēmu u.c.) neuzglabāt ilgstoši istabas temperatūrā!

Dārzeņus un augļus, pirms lietošanas uzturā, rūpīgi nomazgāt.

PVD aicina patērētājus pēc iepirkšanās saglabāt pirkuma čeku līdz produkta patērēšanas brīdim, lai gadījumā, ja tiek konstatēts, ka iegādātais pārtikas produkts nav kvalitatīvs, tam ir beidzies derīguma termiņš, pircējs varētu veikalā apmainīt bojāto preci pret kvalitatīvu vai saņemt atpakaļ samaksāto naudu. Tāpat par konstatēto var informēt sava reģiona Pārtikas un veterinārā dienesta pārvaldi vai izklāstīt sūdzību, zvanot uz PVD uzticības tālruni – automātisko atbildētāju – 67027402.

Dienesta inspektori pārbaudēs dodas arī svētku dienās un brīvdienās, veicot pārbaudes masu pasākumos (koncerti, Zāļu tirgi, bērnu vasaras nometnes un citi pasākumi un gadatirgi, kā arī ielu tirdzniecības vietās, īpašu uzmanību pievēršot produktu uzglabāšanas apstākļiem – temperatūrai, produktu saderībai, produktu derīguma termiņiem.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.

Svarīgākais