Kā pirmā Zilo karogu pludmalē pacēlusi Rīga, nākamās - Ventspils un Liepāja pacels sestdien

Piektdien Vakarbuļļu pludmalē ceturto gadu pēc kārtas pacēla Zilo karogu, kuru svinīgi uzvilka Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks. Sestdien Ventspils un Liepājas pludmalēs pacels Zilos karogus.

Rīgas pilsētas vadība aplūkoja pludmales infrastruktūras gatavību jaunajai peldsezonai, kā arī vēroja glābēju paraugdemonstrējumus.

Sestdien līdzīga ceremonija notiks Ventspilī un Liepājā.

„Zilais karogs ir apliecinājums vides tīrībai, rūpēm par apmeklētāju drošību, veselīga dzīvesveida popularizēšanu. Taču tas ir ne tikai augsts novērtējums līdz šim paveiktajam, bet arī uzliek pienākumus noturēt šo augsti pacelto latiņu visu sezonu un arī nākamajos gados,” pauž Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis.

Zilā Karoga programma ir viena no piecām globālā Vides izglītības fonda (FEE) programmām. Pasaulē tā ir kļuvusi par populārāko tūrisma ekosertifikācijas modeli, kas atpazīts gan tūristu, gan pašvaldību un vides institūciju vidū. Latvijā Zilā karoga programmu koordinē Vides izglītības fonds.

Šogad Latvijā Zilais Karogs plīvos Rīgas pilsētas Vakarbuļļu peldvietā, Ventspils pilsētas peldvietā, Jūrmalas pilsētas Majoru un Jaunķemeru peldvietās, Daugavpils pilsētas Lielā Stropu ezera un „Stropu vilnis” peldvietās, Engures novada kempinga „Abragciems” peldvietā, Liepājas pilsētas peldvietā „Pludmale pie stadiona”, Kuldīgas pilsētas Mārtiņsalas peldvietā, Jēkabpils pilsētas Radžu ūdenskrātuves peldvietā, Liepājas jahtu centrā un jahtu piestātnē „Pāvilosta Marina”.

Ventspilī pasākums sāksies plkst. 12, bet Liepājā Zilo karogu pacels plkst. 15, abās pilsētās līdztekus ceremonijai plānoti dažādi izklaides pasākumi, pašvaldību vadības uzstāšanās un koncerti.

"Jau vairāku gadu garumā Zilā karoga pacelšana centrālajā pludmalē ir svētki visiem liepājniekiem un pilsētas viesiem. Ikviens ir mīļi gaidīts šajos svētkos – sauļoties, peldēties un priecāties kopā gan ar mazākiem, gan lielākiem mūziķiem,” aicina Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

Pēc tam, kad karogs būs pacelts, pie Glābšanas stacijas sāksies interesantas sporta sacensības ģimenēm un bērniem. Šogad Zilais karogs ir piešķirts ne tikai Liepājas centrālajai pludmalei, bet arī Liepājas jahtu ostai – tas jau ir pacelts un plīvo iepretim jahtu centram ostmalas promenādē.

Zilais karogs nozīmē to, ka Liepājā pie jūras var droši atpūsties, ka te ir labs serviss, ka ūdens ir tīrs, ka te visi apstākļi atbilst cilvēkam draudzīgai videi.

Par Liepājas Centrālās pludmales un Dienvidrietumu pludmales apsaimniekošanu ik vasaras sezonu gādā pašvaldības SIA „Komunālā pārvalde”, kas slēdz līgumus ar apsaimniekošanas uzņēmumiem. Karoga kritēriju izpildi uzrauga Domes Vides un veselības daļa.

Līdz ar vasaras un peldsezonas sākšanos, Latvijas sakoptākajās, drošākajās un Eiropas vides kvalitātes standartiem atbilstošākajās peldvietās un jahtu ostās kopumā sāks plīvot 12 Zilie karogi.

Zilais karogs tiek piešķirts trīs kategorijās – peldvietām, jahtu ostām, kā arī individuālajām jahtām.

Zilā karoga piešķiršanas kritēriji ir dalīti četrās lielās grupās – vides izglītība un informācija, ūdens kvalitāte, apsaimniekošana un serviss, drošība. Peldvietām, lai iegūtu Zilā karogu, ir jāatbilst 29, bet jahtu ostām – 22 kritērijiem.

Šogad Zilā karoga žūrija ir mainījusi ūdens kvalitātes vērtēšanas sistēmu – tagad tā paredz ikvienam karoga pretendentam četru gadu garumā (iepriekš – viena gada garumā) nodrošināt izcilu ūdens kvalitāti.

Vērtējot ūdens kvalitāti Liepājā, žūrija atzina, ka Dienvidrietumu pludmalē tā neatbilst jaunajām prasībām, tāpēc šogad šai peldvietai karogs netika piešķirts. Vienlaikus Diemvidrietumu pludmalē ūdens kvalitāte ir atbilstoša MK noteikumiem par peldūdeņu kvalitāti.

Svarīgākais