Zatleram pienāksies virkne sociālo garantiju, tostarp 1125 latu liela pensija

© F64

No 8. jūlija esošajam Valsts prezidentam Valdim Zatleram būs beidzies pilnvaru termiņš un tas nozīmē, ka atbilstoši Valsts prezidenta darbības nodrošināšanas likumam viņš saņems virkni valsts apmaksāto garantiju.

Likums paredz, ka prezidenta amata atstāšanas, persona, kura ieņēma prezidenta amatu, no valsts saņem ikmēneša pensiju 50 procentu apmērā no esošā prezidenta mēneša atalgojuma. Prezidenta kancelejas publiskotie pēdējo mēnešu grāmatvedības dati liecina, ka eksprezidentiem Guntim Ulmanim un Vairai Vīķei - Freibergai, ik mēnesi pēc nodokļu nomaksas kā pensija tiek izmaksāti 1125 latu.

Tāpat prezidentam lietošanā nodod vienu valsts dzīvokli. Pagaidām nav zināms, vai līdz 8. jūlijam VAS Valsts nekustamie īpašumi atradīs aptuveni 230 kvadrātmetus lielu dzīvokli Rīgas vēsturiskajā centrā, kādi tie ir eksprezidentiem, kuri dzīvo Brīvības bulvāra 38. namā.

V. Zatlers pēc prezidentūras lietošanā saņems vienu automašīnu, kā arī sekretāru eksprezidenta darbības nodrošināšanai.

Pagaidām nav zināms, vai mēneša laikā izdosies uzgleznot V. Zatlera portretu, kas paliktu Rīgas pils Ģerboņu zālē, kurā atrodas visu Latvijas prezidentu portretu gleznas.

Likums nosaka, ka eksprezidenti ir diplomātiskās pases turētāji arī pēc amata pildīšanas termiņa beigām.

Svarīgākais