Veiktas izmaiņas noteikumos par ģimenes valsts pabalstu izmaksu

Ņemot vērā izmaiņas ģimenes valsts pabalstu izmaksā, valdība šodien atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos noteikumus par ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību.

Kā informē LM, noteikumu izstrādāšanas mērķis ir nodrošināt Valsts sociālo pabalstu likuma pārejas noteikumos dotā uzdevuma izpildi, tas ir, līdzšinējie noteikumi ir spēkā ne ilgāk kā līdz 2009.gada 31.oktobrim.

Tāpat noteikumu mērķis ir noteikt ģimenes valsts pabalsta un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta un piemaksas piešķiršanas un izmaksas kārtību atbilstoši 2009.gada 16.jūnijā Saeimā pieņemtiem grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā.

Tas nozīmē, ka jaunajos noteikumos tiks noteikts, ka ģimenes valsts pabalstu ģimenei, kura audzina bērnu, piešķir par katru bērnu, kas ir vecumā no viena gada līdz 15 gadiem, par bērnu, kurš ir vecāks par 15 gadiem un mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un nav stājies laulībā. Šajā gadījumā pabalstu piešķir uz laiku, kamēr bērns apmeklē minēto izglītības iestādi, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 19 gadu vecumu vai stājas laulībā.

Par bērnu invalīdu, kas nav sasniedzis 18 gadu vecumu, tiek piešķirta piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta. Tiesības uz šo piemaksu personai, kura audzina bērnu invalīdu, ir no bērna invalīda statusa noteikšanas dienas līdz dienai, kad bērns invalīds sasniedz 18 gadu vecumu, neatkarīgi no ģimenes valsts pabalsta izmaksas.

Vienlaikus saistībā ar Valsts izglītības informācijas sistēmas ieviešanu noteikumos tiek precizēta noteiktās elektroniskās informācijas par bērnu iesniegšanas kārtība, nosakot, ka, bērnam sasniedzot 15 gadu vecumu un turpmāk, reizi divās nedēļās Izglītības un zinātnes ministrija informāciju par bērnu (vārds, uzvārds, personas kods, mācību iestāde, klase) elektroniski iesniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

No noteikumiem tiek svītrota norma, kas noteic, ka lēmumu par pabalsta vai piemaksas piešķiršanu vai pamatotu atteikumu piešķirt pabalstu vai piemaksu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa pabalsta pieprasītājam paziņo rakstiski, norādot tā apstrīdēšanas vai pārsūdzēšanas kārtību, jo šis punkts dublē Administratīvā procesa likuma 70.pantā noteiktās tiesību normas attiecībā uz administratīvā akta paziņošanu.

Laika periodā no 2009.gada 1.jūlija līdz 2012.gada 31.decembrim ģimenes valsts pabalsta apmērs par katru bērnu ir astoņi lati mēnesī. Pirms tam par otro bērnu ģimenē ģimenes valsts pabalsts bija 1,2 reizes, par trešo - 1,6 reizes, bet par ceturto bērnu un nākamajiem bērniem - 1,8 reizes lielāks nekā par pirmo bērnu ģimenē, par kuru ģimene saņem astoņus latus.

Piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu ir 75 lati mēnesī.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais