Piektdien Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) saņēmis vēl divus laboratoriski apstiprinātus E.coli infekcijas rezultātus piena ražošanas uzņēmuma "Straupe" darbiniekiem, aģentūru LETA informēja SPKC.
Vienam darbiniekam konstatēta Šiga toksīnu producējošā E.coli un vienam - enteropatogēnā E.coli.
Par laboratorisko izmeklējumu rezultātiem informēts arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD). Šobrīd epidemioloģiskā izmeklēšana turpinās, sadarbojoties ar kolēģiem no PVD, norāda SPKC.
Līdz ar to kopumā infekcija laboratoriski līdz šim apstiprināta deviņiem uzņēmuma darbiniekiem.
Piena ražošanas uzņēmuma "Straupe" valdes priekšsēdētājs Imants Balodis apstiprinājis, ka uzņēmumā konstatēti vēl divi E.coli infekcijas gadījumi. Tie apstiprināti diviem šoferiem, kas nekādā veidā neesot bijuši iesaistīti sveramās produkcijas ražošanā un manuālajā fasēšanā.
Šobrīd uzņēmumā tiek veikti ražotnes un iekārtu ārpuskārtas mazgāšanas un dezinfekcijas pasākumi, kā arī tiek īstenotas atkārtotas personāla apmācības, skaidroja uzņēmumā.
Visi darbinieki, kuriem konstatēta E.coli infekcijas klātbūtne, nekavējoties pēc analīžu rezultātu saņemšanas uz laiku atstādināti no darba pienākumu veikšanas un atrodas ģimenes ārstu uzraudzībā.
Jau vēstīts, ka līdz šim laboratoriskās pārbaudēs E.coli baktērijas klātbūtne nav apstiprināta nevienā piena ražošanas uzņēmuma "Straupe" produkcijas veidā, kā arī ņemtajos paraugos no ražošanas iekārtām, taras vai darbinieku rokām, aģentūru LETA informēja kompānijā.
Vienlaikus uzņēmums norāda, ka ar pilnu atbildību pret patērētāju drošību jau šobrīd no tirdzniecības vietām atsauc visus manuāli fasētos produktus. "Straupe" uzsver, ka pārbaudes joprojām turpinās, šķetinot baktērijas izplatības ceļu.
"Straupe" valdes priekšsēdētājs Imants Balodis informē, ka ceturtdien un trešdien uz E. coli klātbūtni tika pārbaudīti 42 darbinieki, kuri iesaistīti produkcijas ražošanā un izplatīšanā (loģistikā). Par nēsātājiem atzīti septiņi darbinieki, no kuriem četri bija tieši iesaistīti ražošanas procesos. Visi šie darbinieki, nekavējoties pēc analīžu rezultātu saņemšanas, uz laiku tika atstādināti no darba pienākumu veikšanas un nosūtīti ģimenes ārstu uzraudzībā.
Balodis norāda, ka uzņēmuma šī brīža galvenais uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai produkcija, kas nonāk pie klientiem, ir lietošanā droša. Tāpēc ir sākta manuāli fasētās produkcijas atsaukšana no tirdzniecības. Vienlaikus produkcija, kas fasēta automatizēti, tostarp fasēta piena, krējuma, paniņu un sviesta produkti, ir patēriņam droša, apgalvo Balodis.
"Šobrīd par notikušo ir daudz jautājumu, turklāt nebūtu pareizi spekulēt ar versijām, kuras nav laboratoriski apstiprinātas. Ceram, ka ar kontrolē iesaistīto iestāžu palīdzību tiks noskaidrots arī tas, kā mūsu darbinieki kļuvuši par E. coli baktērijas nēsātājiem, jo mums šādu izmeklēšanas iespēju nav," pauž Balodis.