TM rosina kardināli mainīt attieksmi pret vardarbību ģimenē

Tieslietu ministrija (TM) uzskata, ka Latvijā kardināli jāmaina attieksme pret vardarbību ģimenē, tāpēc sākts darbs pie izmaiņām likumos, kā arī sabiedrības drošības piespiedu pasākumu koncepcijas izstrādes, informē TM preses sekretāre Inga Saleniece.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs ("Vienotība") otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā sacījis, ka nav taisnīgi, ka sievietes un bērni, kas cietuši no vardarbības ģimenē, pašlaik tiek izrauti no savas ierastās vides un pārvesti uz krīzes centru, bet varmāka paliek mājoklī.

"Ir jāmaina attieksme un no ģimenes jānodala persona, kas vērsusies pret citu personu dzīvību, veselību vai dzimumneaizskaramību," uzskata ministrs. Viņš paskaidrojis, ka tas izpaustos kā aizliegums atrasties dzīvesvietā un noteiktu laiku tuvoties personām, pret kurām vardarbība notikusi.

Ministrijā sākts darbs pie grozījumu izstrādes Civilprocesa likumā, kā arī sabiedrības drošības piespiedu pasākumu koncepcijas izrādes, uz kuras pamata tiktu izstrādāts jauns likums un tam pakārtotie normatīvie akti. Sabiedriskās drošības piespiedu līdzekļi būs pasākumi, ar kuriem valsts būs tiesīga rīkoties, lai situācija, kad būs konstatējams vardarbības apdraudējums, nenonāktu līdz reālai vardarbībai.Šādi piespiedu līdzekļi Latvijā ir ļoti nepieciešami, jo pašlaik valstij praktiski nav iespēju rīkoties līdz brīdim, kad tiek izdarīts likumpārkāpums. Valsts būs tiesīga uzlikt noteiktus pienākumus vai aizliegumus personai, par kuru tiks konstatēts, ka tā apdraud citas personas drošību, norādījis ministrs.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti tika iepazīstināti arī ar citu valstu pieredzi šīs problēmas risināšanā. Komisijas locekļi pauduši vienprātīgu atbalstu šādai Tieslietu ministrijas iniciatīvai.

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais