Mazākas graudaugu ražas dēļ var celties maizes cena

Tā kā lauksaimnieki šogad paredz mazāku graudaugu ražu, varētu pieaugt rudzu maizes cena. Savukārt pārtikas tirgotāji uzskata, ka cenas jau sasniegušas augstāko līmeni.

Neskatoties uz optimistiskajām Eiropas Komisijas prognozēm par graudaugu platības un kopražas palielināšanos Latvijā 2011. gadā, Zemkopības ministrijas (ZM) un Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra eksperti prognozē, ka 2011. gada kopējā graudu un rapšu platība saglabāsies 2010. gada līmenī. ZM Lauksaimniecības departamenta Augkopības nodaļas speciālistes Leldes Celmiņas apkopotie dati liecina, ka šogad varētu būtiski mainīties ziemāju un vasarāju graudaugu sējumu struktūra. Pērn ziemāji no kopējās graudu platības aizņēma 53 %, bet šogad – tikai 32%. Tas skaidrojams ar faktu, ka no pērn rudenī apsētās ziemāju platības bojā gājuši aptuveni 43%. No ziemāju graudaugiem visvairāk ir cietuši mieži – 57% – un kvieši – 43% sējumu platībās, savukārt rudzi un tritikāle pavasarī bija jāpārsēj 20-25% platībās. Tādējādi tiek prognozēts, ka ziemāju graudaugu kopraža varētu būt mazāka nekā iepriekšējā gadā. Bojā gājušo ziemāju platību vietā iesēti vasaras kvieši, vasaras mieži, kā arī vasaras rapši, raksta Dienas Bizness.

Z/s Mazstrautiņi saimnieks Ainars Kalps klāsta, ka no ziemājiem nekā prātīga nebūšot – no 140 ha puse bija jāpārsēj un cietušas arī nepārsētās platības. Vasaras kultūras skāris sausums, taču lauksaimnieks cer, ka tā ietekme būs mazāka nekā laikapstākļu ietekme uz ziemājiem. Arī citi lauksaimnieki iepriekš pauda bažas par ziemāju slikto pārziemošanu, kas ietekmēs kopražu.

Svarīgākais