Ušakova stāvoklis joprojām smags

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs atrodas Berlīnes klīnikā Charite, un mediķi viņa stāvokli vērtē kā smagu, bet stabilu. Lielās slodzes un organisma pārkaršanas rezultātā Rīgas maratona laikā mēram sācies muskuļu audu bojājums, kas negatīvi ietekmē iekšējo orgānu darbību.

Pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, tas, iespējams, izraisījis akūtu nieru mazspēju. Latvijā šādi gadījumi ir ļoti reti, tāpēc likumsakarīga bijusi mediķu un tuvinieku izvēle mēru nogādāt slimnīcā, kur ir daudz lielāka pieredze šādu saslimšanu ārstēšanā.

Rīgas domes priekšsēdētāja preses sekretāre Anna Kononova, kas arī devusies uz Berlīni, pastāstīja, ka pusmaratona skrējiena milzu slodzes un skābekļa bada laikā viņam cietusi visa iekšējo orgānu sistēma. N. Ušakovs Stradiņa slimnīcas intensīvās terapijas nodaļā nonāca svētdien, kad viņam maratona laikā kļuva slikti. Transportēšana no Rīgas noritējusi veiksmīgi, un viņš turpina saņemt intensīvu ārstēšanu. Berlīnes klīnikas mediķi N. Ušakova veselības stāvokli raksturo kā nopietnu, bet stabilu.

Muskuļu šūnu bojājums jeb nekroze ir zināma blakusparādība sportā pie lielām slodzēm un izturības treniņiem, atzīst sporta ārsts Pāvels Mustafins. Atturoties komentēt Rīgas mēra situāciju, ārsts norāda, ka liela fiziska slodze provocē muskuļu šūnu bojājumu, muskuļu olbaltumvielas līdz ar asinscirkulāciju nonāk iekšējos orgānos, vistiešāk tas ietekmē nieres – šīs olbaltumvielas var aizsprostot nieru kanāliņus un izraisīt nieru nepietiekamību. «Sportā ir zināmi gadījumi, kad pārslodzes dēļ sākas muskuļu nekroze, tomēr tie ir reti gadījumi, tāpēc varētu būt tā, ka patiešām Latvijā varētu nebūt pieredzes šādās situācijās,» secina P. Mustafins.

Svarīgākais