Putnu advokāti vēršas Satversmes tiesā

Viena no lielākajām dzērvju koncentrācijas vietām Latvijā – Kamārces pļavas – kļuvusi par cīņu objektu Satversmes tiesā.

Divu teritoriju detālo plānojumu saistošie noteikumi apstrīdēti un gaida lietas ierosināšanu vai attiecīgi atteikumu. Tikmēr Ventspils novada domes lietvedībā nonākusi iecere vēl trīs gruntsgabalos dzērvju migrācijas koridorā iedēstīt ģeneratorus.

Vēja bizness visā piekrastē konfliktē ar putnu paradumiem, vietējiem iedzīvotājiem, ornitologu mērķiem, bet pašvaldībām un valsts vides institūcijām neizdodas pieņemt izsvērtu lēmumu, kas labpatiktu visām ieinteresētajām pusēm.

Nolūkā izsist tiesības izvietot ģeneratorus gruntsgabalos Aivas un Rutki projekta virzītāji pat nodibināja alternatīvu parodiju Latvijas Ornitoloģijas biedrībai (LOB). Saņemot divus pretrunīgus atzinumus, pašvaldība pamatojās uz Reģionālās vides pārvaldes atzinumu un deva principiālu piekrišanu, ko īstie ornitologi apstrīdējuši tiesā.

LOB Biotopu un nozaru programmas vadītājs Rolands Lebuss Neatkarīgajai skaidro, ka Kamārces pļavas ir otra nozīmīgākā dzērvju koncentrācijas vieta Latvijā. Vienugad te saskaitīts pat 6000 putnu. Kas ar viņiem notiks, ja tiks aizbūvēta pirmā atpūtas vieta pēc jūras pārlidošanas, drošas atbildes nav. Pēc loģikas, putniem vajadzētu mainīt maršrutu, taču problēma esot apstāklī, ka arī citur piekrastē tiek virzīti līdzīgi projekti. «Vēja parki ir un būs jauni, tas ir skaidrs. Bet tie jāizvieto pēc mazākā ļaunuma principa. Jo vairāk šajās vietās putnu, jo lielāks būs līķu skaits,» spriež R. Lebuss.

Pārliecības, ka arī Satversmes tiesai šķitīs līdzīgi, nav. Šogad divas lietas saistībā ar vēja parku būvniecību jau izskatītas. Tās gan rosināja iedzīvotāji, nevis ornitologi. Tiesas pārstāve Līna Kovalevska vēsta, ka abās apstrīdētie detālie plānojumi – Dunikā un Medzē – atzīti par atbilstošiem Satversmei. Spriedumos tiesa uzsver zaļās enerģijas pozitīvos aspektus. Par Medzi teikts: «Īpašumu tiesību ierobežojums nav liels un ir mazāks par labumu, ko sabiedrība gūs no vēja enerģijas ieguves attīstības konkrētā projekta ietvaros.»

Ventspils novada domei, apzinoties, ka vēja biznesmeņi stāv rindā ar jauniem projektiem un ar katru reizi cīņas kļūst arvien asākas, padomā ir cits – Reģionālās vides pārvaldes ieteikts – risinājums. Vicemērs Māris Dadzis stāsta, ka attiecībā uz trim jauniem detālajiem plānojumiem process ir piebremzējies. Pašvaldība distancēsies no īsto un viltus ornitologu cīniņiem un lēmuma pieņemšanā vadīsies vienīgi no Reģionālās vides pārvaldes rekomendācijām. Taču ilgtermiņā problēmu varētu atrisināt jauns teritorijas plānojums visam novadam, kurā tad tiktu precīzi iezīmētas vēja ģeneratoriem atvēlamās teritorijas. Pie darba ķerties varētu pret rudeni. Dokuments atrisinātu domstarpības, jo ieinteresētās puses varētu izkauties jau tā tapšanas gaitā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.