Codes iedzīvotāji neatbalsta ieceri pagasta centrā veidot dzīvnieku krematoriju

Bauskas novada Codes pagasta iedzīvotāji neatbalsta ieceri pagasta centrā veidot dzīvnieku krematoriju, jo netic, ka objekts neradīs vides piesārņojumu un smaku.

Vairāk nekā 60 uz sanāksmi 23. maijā pie pagastmājas atnākušie vietējie iedzīvotāji pauda vienprātīgu noliegumu Jelgavas uzņēmēju iecerei privātīpašumā «Lindes» būvēt dzīvnieku krematoriju, ziņo "Bauskas dzīve.lv".

Sanāksmei par krematorijas būves idejas apspriešanu codieši pauž viennozīmīgu noliegumu, par to liecina vairāk nekā 250 savākto parakstu. Protesta vēstulē norādīts, ka krematorijas būve iecerēta blīvi apdzīvotā vietā, kur divu kilometru rādiusā ir daudzdzīvokļu mājas, veikals, skola, privātmājas. Iedzīvotāji netic, ka objekts neradīs vides piesārņojumu, ka no tā nenāks nepatīkama smaka.

«Es neticu nevienam solījumam - ne par dzīvnieku līķu atvešanu polietilēna maisos, ne par jaudīgiem filtriem, kas novērsīšot smaku izplatīšanos. Kāpēc jelgavnieki nebūvē to Jelgavā, bet pie mums?» vaicā codiete Aija Gaile.

Arī pagasta pārvaldes vadītāja Dace Šķiliņa, principā atbalstot šādu uzņēmējdarbības ieceri, paudusi pārliecību, ka objekts nedrīkst atrasties tik tuvu dzīvojamajai zonai.

Daudzo sanākušo argumentiem ko iebilst centušies krematorijas būves ieceres realizētāji, SIA «Sanarius» direktors Dmitrijs Šokels un projekta konsultante Ingrīda Vazne. Krematoriju plānots veidot pēc paraugiem, kādas tās ir uzbūvētas citviet Eiropas Savienībā, un tehnoloģiskais process neparedz, ka ūdenī, gaisā vai augsnē izplūdīs piesārņojums vai smakas.Uz daudzajiem konkrētajiem iedzīvotāju uzdotajiem jautājumiem viņi nav varējuši atbildēt. Tas iedzīvotājos radījis vēl papildu negācijas.Uz tikšanos ar codiešiem nebija atbraukusi projekta autore Anna Šokele.

Kā raksta Bauskas dzīve.lv, pērn izgāzies jau minētās uzņēmējas Annas Šokeles iecere mazo dzīvnieku dedzinātavu būvēt Jelgavas novada Glūdas pagasta Dorupē, jo sabiedriskajā apspriešanā iedzīvotāji ideju kategoriski noraidījuši.

Bauskas novada Codes pagastā pirmdien notika publiskā apspriešana, kuras laikā iedzīvotāji varēja izteikt savas domas par ideju tuvējā apkārtnē veidot dzīvnieku krematoriju.

Krematoriju iecerēts veidot īpašumā "Lindes", kur iepriekš bijis dzīvnieku pārstrādes uzņēmums. Projekta ietvaros paredzēts arī sakārtot vidi ap uzņēmumu, to apzaļumojot.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais