Lembergs: prasītāji veido nožēlojamu šovu

Anglijas tiesa 17. maijā pieņēmusi jaunu lēmumu saistībā ar Ventspils domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu, lemjot par aresta uzlikšanu mantai, kas varētu kalpot par nodrošinājumu a/s Latvijas kuģniecība lietā.

«Esmu ļoti apmierināts ar norisēm Anglijas tiesā 17. maijā un tiesas man par labu pieņemtajiem lēmumiem. Izsaku gandarījumu par savu advokātu labi paveikto darbu, jo šai tiesas sēdei izvirzītie mērķi ir sasniegti. Neraugoties uz to, vairāki mediji ir sākuši propagandas kampaņu, kurā tiek apgalvots pretējais,» norāda Aivars Lembergs.

2004. gada beigās Latvijas kuģniecības (LK) audita komisija, kurā darbojās arī A. Lemberga dēls Anrijs Lembergs, apkopojot savākto informāciju un faktus, nonāca pie secinājuma, ka uzņēmuma valdes un padomes atbildīgās amatpersonas vairāku gadu garumā pretēji akcionāru interesēm slēgušas kuģu nomas līgumus par ievērojami zemākām nekā tirgus likmes.

Audita komisija, tajā skaitā Anrijs Lembergs, par konstatēto 2004. gada decembrī iesniedza oficiālu ziņojumu LK valdei un padomei. «Tomēr nedz toreizējā valde, nedz padome uz šiem atklātajiem faktiem, kas pēc būtības liecināja par uzņēmuma apzagšanu, nereaģēja. Lai pārtrauktu kompānijas izlaupīšanu, LK akcionāru kopsapulce, kurā izšķirošā loma bija a/s Ventspils nafta, 2005. gada janvārī no amatiem atbrīvoja visus LK padomes locekļus kā uzticību zaudējušus. Tajā skaitā no amata tika atbrīvots padomes priekšsēdētājs Oļegs Stepanovs kā iespējamais visas noziedzīgās shēmas organizators,» stāsta Aivars Lembergs.

Jaunā LK vadība, iepazinusies ar audita komisijas, tajā skaitā Anrija Lemberga, ziņojumu, iesniedza pieteikumu policijā par iespējamo uzņēmējsabiedrības izzagšanu. «Pamatojoties uz šo iesniegumu, tika sākts kriminālprocess, kurā šobrīd, cik man zināms, par aizdomās turamiem ir atzīts tā laika LK padomes loceklis Oļegs Stepanovs, tā laika valdes loceklis Valērijs Godunovs un citas amatpersonas. Paralēli kriminālprocesam Latvijā LK ar tai piederošu kompāniju starpniecību pirms vairākiem gadiem vērsās ar prasību arī Anglijas tiesā. Tika prasīts, lai piecas zemu nodokļu zonas kompānijas atmaksā izkrāpto naudu,» komentē Aivars Lembergs.

«Šīs tiesvedības gaitā, sniedzot liecību Anglijas tiesā, Oļega Stepanova, Olafa Berķa, Genādija Ševcova un Igora Skoka pārstāvis Mārtiņš Kvēps, kā noprotams, ar zvērestu apliecināja, ka viņa klienti tik tiešām esot šīs noziedzīgās darbības veikuši. Tomēr viņš arī norādījis, ka faktiski ar fraktēšanas līgumiem ir nodarbojies Aivars Lembergs, kurš izdomājis shēmas, slēdzis līgumus. Tāpēc šie četri esot tikai upuri, pat neraugoties uz to, ka ir saņēmuši vairāk nekā 100 miljonus ASV dolāru,» uzsver Aivars Lembergs.

Viņš ir pārliecināts, ka «šīs liecības ir salti meli», jo viņš nekad nav bijis ne LK padomes loceklis, ne valdes loceklis, ne ieņēmis kādu citu amatu.

«Anglijas tiesas 17. maija lēmums mani gandarī arī tā iemesla dēļ, ka prasītājiem ir jāiesniedz prasība ar visiem klāt pievienotajiem dokumentiem latviešu valodā, turklāt izmantojot oficiālos diplomātiskos kanālus, nevis ieeju pa sētas durvīm, kā viņi to centās izdarīt. Tāpat tiesa šajā sēdē ir apmierinājusi virkni citu manu advokātu lūgumu,» komentē Aivars Lembergs. Ventspils domes priekšsēdētājs uzskata, ka no šā civilstrīda, kurā prasītājam ir krimināli un politiski mērķi, tiek veidots nožēlojams propagandas šovs.

Svarīgākais