Madonas, Kuldīgas, Cēsu, Balvu un Gulbenes slimnīcas ierindotas augstākā līmeņa lokālo slimnīcu vidū

Madonas slimnīca, Kuldīgas slimnīca, Cēsu klīnika, Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība ierindotas starp augstākā līmeņa lokālajām slimnīcām, liecina Veselības ministrijas darba grupas izstrādātais ziņojums.

Alūksnes, Krāslavas un Preiļu slimnīcas iekļautas zemākajā lokālo slimnīcu līmenī, bet ir izveidojusies arī tādu slimnīcu grupa - Ogres rajona slimnīca, Dobeles un apkārtnes slimnīca, Tukuma slimnīca, Jūrmalas slimnīca - kas pēc kritērijiem atrodas starp šiem līmeņiem un kurām, ja tās attiecīgi izpildīs vai neizpildīs noteiktās prasības, būs iespēja pievienoties vienai vai otrai lokālo slimnīcu grupai.

Veselīabs ministrijas speciāliste Egita Pole nra.lv norāda, ka lielākās izmaiņas, kas plānotas no šā gada 1. jūlija, ir saistītas ar slimnīcu pakalpojumu apmaksas tarifu sadalīšanu "ķirurģiskajos" un "terapeitiskajos", turpmāk diferencējot to apmaksu atbilstoši reālajām izmaksām.

Visās lokālajās slimnīcās no 1. jūlija valsts pēc tāmes principa 24 stundu režīmā septiņas dienas nedēļā apmaksās trīs ārstu speciālistu - internista, ķirurga/traumatologa un anesteziologa - darbu. Tajās slimnīcās, kuras apņemsies nodrošināt dzemdību palīdzību, būs jānodrošina arī ginekologa-dzemdību speciālista, pediatra (neonatologa) un vecmātes diennakts pieejamība.

Kā jau paredzēts, izmaiņas skars arī traumpunktus - traumpunkti turpmāk tiks saukti par speciālas medicīniskas palīdzības (SPM) punktiem, arī visi desmit analizētie punkti turpinās darbu 24 stundu režīmā septiņas dienas nedēļā un pirmā līmeņa SMP punktā būs pieejams viens ārsts (internists) un viena māsa, otrā līmeņa - divi ārsti speciālisti ķirurgs/traumatologs un internists, viena māsa dienas laikā, savukārt nakts laikā viens ārsts un viena māsa. Trešā līmeņa SMP punktā būs trīs ārsti speciālisti un divas māsas dienā, bet naktī - divi ārsti un viena māsa nakts laikā.

Par speciālistu skaita nodrošinājumu nosacīti dienas un nakts darba laikā - 16 un 8 stundas vai 14 un 10 stundas - varēs lemt ārstniecības iestādes vadība atbilstoši reālajai pacientu plūsmai. Vienlaikus, izvērtējot pacientu skaitu un apmeklējumu dinamiku diennakts laikā, personāla skaits SMP punktos tiek pielāgots pacientu plūsmai, kas nozīmē, ka ārstu skaits būs lielāks tad, kad ir lielāks pacientu pieplūdums.

SMP punkti Saulkrastu slimnīcā (piecus sezonas mēnešus), Bauskas slimnīcā un Rīgas rajona slimnīcā Siguldā (astoņus sezonas mēnešus) turpmāk strādās kā augstākā līmeņa SMP punkti. Saldus medicīnas centrā, Limbažu slimnīcā, Aizkraukles slimnīcā, Rīgas 1.slimnīcā, Ludzas slimnīcā un Rīgas rajona slimnīcā Siguldā (četrus sezonas mēnešus) kā otrā līmeņa, bet SMP punkti Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā, Priekules slimnīcā, Saulkrastu slimnīcā (septiņus sezonas mēnešus) kā zemākā līmeņa SMP punkti.

Šodien Veselības ministrijā notiek pēdējā sanāksme, kurā ministrija iepazīstina darba grupas, slimnīcu un arī pašvaldību pārstāvjus ar ministrijas veiktajiem aprēķiniem un to rezultātā izstrādātajiem lokālo slimnīcu un traumpunktu turpmākās darbības principiem.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais