Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Visvairāk valsts pārvaldē tomēr pelnīšot premjers, ne prezidents

Kā augstāko algu vienotājā atalgojuma sistēmā valsts un pašvaldību institūcijās strādājošajiem koalīcija vienojusies tomēr noteikt premjera, nevis prezidenta atalgojumu, liecina koalīcijas partiju pārstāvju teiktais.

Šobrīd prezidenta alga mēnesī ir 2208 lati, bet premjera alga – 1908 lati mēnesī. Lai arī iepriekš Finanšu ministrijas pārstāvji apliecināja, ka ar konceptuālu valdības atbalstu augstākā alga būs valsts prezidentam, jau 29. septembra valdības sēdes rotokollēmums liecināja pretējo - lielākā daļa ministru nobalsojusi pret prezidenta algas noteikšanu par augstāko valsts pārvaldē, iepriekš rakstīja aģentūra LETA.

Pret balsojuši ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (TP), kultūras ministrs Ints Dālderis (TP), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP), satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK), tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP), veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) un vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Ar vienotā atalgojuma sistēmu paredzēts labot situāciju, kad dažādās iestādēs līdzīgu funkciju veicējiem atalgojums var būt ļoti atšķirīgs, noteikt iespējamās algas griestus.

Arī pašvaldību iestādēs tikšot ieviesti līdzīgi principi, par pamatu ņemot valsts iestāžu atalgojuma skalu un ar noteikumu, ka maksimālās robežas nedrīkstēs pārkāpt

Vienotajā atalgojuma sistēmā netiks iekļauta Latvijas Banku un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbinieku algas, jo tiek uzsvērta nepieciešamība saglabāt šo iestāžu neatkarību.

Lai arī likums vēl nav pieņemts, paredzēts, ka jauno sistēmu varētu ieviest no 2010. gada.