Muzeju naktī iesaistās arī bankas, teātri un baznīcas

© f64

Muzeju naktī 14. maijā vairāk nekā 115 Latvijas muzeji vērs vaļā durvis akcijai Kaimiņi. Tāpēc nav nejaušība, ka kopā ar muzejiem viesus gaidīs arī to kaimiņi – gandrīz 50 citas ar kultūras mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu saistītas institūcijas – teātri, koncertzāles, bibliotēkas, augstskolas un baznīcas.

Vienlaikus ar Latviju muzeju nakti svinēs vairāki tūkstoši muzeju Eiropā. Kopš 2005. gada, kad Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija iedibināja šo akciju, tai radies daudz sekotāju. 2010. gadā starptautiskajā akcijā piedalījās 3200 muzeju 40 Eiropas valstīs.

Muzeju nakti var dēvēt par kultūras nakti, jo muzeju piemērs izrādījies stimulējošs arī citām kultūras institūcijām. "Muzeju nakts rosina sabiedrību plašai, aktīvai līdzdarbībai kultūras mantojuma veidošanā. Kultūras mantojuma patiesā vērtība ir tā izmantošanas vērtība. Muzeju nakts veidotāji un apmeklētāji ir kultūras vērtību aktualizētāji. Ar savu interesi viņi apliecina, ka kultūrvēsturiskais mantojums ir būtisks mūsu sabiedrībai," pārliecināts ir Kultūras ministrijas Muzeju un vizuālās mākslas nodaļas vadītājs Jānis Garjāns.

Rīgas kultūras mantojumu būs iespēja iepazīt 65 dažādās galvaspilsētas vietās: 38 muzejos, Saeimā, Valsts prezidenta rezidencē Rīgas pilī, Latvijas Bankas centrālajā ēkā, Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē, kā arī Spīķeru kvartālā, Berga bazārā un daudzās citās vietās.

Ar katru gadu vērienīgāk Muzeju nakts norisinās Latvijas reģionos, popularitātes ziņā līdzinoties tradicionālajiem pilsētu svētkiem, Zvejnieku un Jūras svētkiem. Vidzemniekiem durvis vērs 30 muzeju un seši kaimiņi, Kurzemē viesus gaidīs 18 muzeju un septiņas institūcijas, kas jūtas kā muzeji, Zemgalē – deviņi muzeji un četri muzeju līdzjutēji, savukārt Latgalē gaiši būs 12 muzeju logi un trīs sābru sētas.

Kā ik gadu Muzeju nakts apmeklējums muzejos būs bez maksas.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais