Sagatavots sabiedrisko mediju apvienošanas līguma projekts

© Dmitrijs Suļžics/MN

Uzņēmumu reģistrs (UR) pieņēmis lēmumus par VSIA "Latvijas Radio" (LR) un VSIA "Latvijas Televīzijas" (LTV) reorganizācijas līguma projekta pievienošanu LR un LTV lietām un reorganizācijas pirmā posma reģistrēšanu, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP).

Kā norāda padomē, lēmumu par reorganizāciju var pieņemt un līgumu var parakstīt ne ātrāk kā divas nedēļas pēc projekta publiskošanas, un to plānots darīt 13.novembrī. Savukārt pieteikumu par reorganizācijas reģistrēšanu var iesniegt ne ātrāk kā mēnesi pēc lēmuma par reorganizāciju pieņemšanas un līguma parakstīšanas, un to paredzēts darīt decembra nogalē.

Reorganizācijas līguma projekts paredz, ka LR un LTV kā pievienojamās sabiedrības vienojas veikt reorganizāciju - apvienošanu saplūšanas ceļā. Reorganizācijas rezultātā tiks dibināta jauna iegūstošā sabiedrība - VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM).

SEPLP norāda, ka reorganizācijas procesā pievienojamās sabiedrības nodod visu savu mantu, tiesības un saistības iegūstošajai sabiedrībai un iegūstošā sabiedrība pārņem pievienojamo sabiedrību mantu, tiesības un saistības atbilstoši šī reorganizācijas līguma noteikumiem. Pievienojamās sabiedrības pēc reorganizācijas beidz pastāvēt bez likvidācijas procesa.

Reorganizācija tiks uzskatīta par pabeigtu un stājušos spēkā ar brīdi, kad UR Komercreģistrā tiks izdarīti attiecīgi ieraksti par pievienojamām sabiedrībām un iegūstošo sabiedrību, norāda SEPLP.

Līguma projektā LR un LTV vienojas, ka pievienojamo sabiedrību darījumi iegūstošās sabiedrības grāmatvedībā tiks uzskatīti par iegūstošās sabiedrības darījumiem ar 2025.gada 1.janvāri.

LR un LTV normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un pēc vienotas formas, kas saskaņota ar SEPLP, informēs darbiniekus par paredzēto reorganizāciju. Kā norāda SEPLP, reorganizācija pati par sevi nebūs par pamatu darba līguma uzteikumam un tiesības un pienākumi, kas izriet no reorganizācijas brīdī spēkā esošajām darba tiesiskajām attiecībām, pāriet iegūstošajai sabiedrībai.

Iegūstošā sabiedrība turpinās ievērot iepriekš noslēgto un reorganizācijas spēkā stāšanās brīdī spēkā esošo darba koplīgumu noteikumus līdz šo darba koplīgumu izbeigšanās brīdim vai jauna darba koplīguma spēkā stāšanās brīdim, vai arī cita darba koplīguma noteikumu attiecināšanas brīdim. Viena gada laikā pēc reorganizācijas darba koplīgumu noteikumi nav grozāmi par sliktu darbiniekiem, atzīmē padomē.

Saskaņā ar Komerclikumu UR ir jāiesniedz pieteikums par reorganizācijas uzsākšanu, kam pievieno reorganizācijas līguma projektu. Ja reorganizācijas līguma projektu groza līdz lēmuma par reorganizāciju pieņemšanai, reorganizācijas līguma projekts nav atkārtoti jāizsludina. Attiecīgi reorganizācijas līgums var atšķirties no projekta.

Tāpat saskaņā ar Komerclikumu reorganizācijas līgumā norāda jaundibināmās iegūstošās sabiedrības valdes locekļu vārdus, uzvārdus un personas kodus. Ievērojot to, ka reorganizācijas līguma projekta saskaņošanas brīdī noris konkurss uz valdes locekļu amatiem, šo informāciju reorganizācijas līguma projektā nav iespējams norādīt, atzīmē SEPLP.

Konkurss noslēgsies novembra sākumā. Lēmuma par reorganizāciju pieņemšanas un galīgā reorganizācijas līguma apstiprināšanas brīdī līgumā būs norādīti jaundibināmās iegūstošās sabiedrības valdes locekļi, norāda padomē.

Jau ziņots, ka aprīļa sākumā tika sākta LR un LTV apvienošana, abām valsts kapitālsabiedrībām saplūstot, lai nodibinātu LSM, kas darbu sāks 2025.gada 1.janvārī.

SEPLP izsludinātajā konkursā uz pieciem topošā LSM valdes locekļu amatiem noslēdzošajai konkursa kārtai izvirzīti 12 pretendenti.

Konkursa trešajā kārtā uz valdes priekšsēdētāja amatu pretendē divi kandidāti, uz valdes locekļa amatu programmu un pakalpojumu attīstības jautājumos - divi kandidāti, uz valdes locekļa amatu finanšu pārvaldības jautājumos - trīs kandidāti, uz valdes locekļa amatu tehnoloģiju pārvaldības jautājumos - divi kandidāti, uz valdes locekļa amatu personāla pārvaldības jautājumos - trīs kandidāti.

Valdes locekļiem noteikta mēnešalga 9200 eiro apmērā, savukārt valdes priekšsēdētājam - 10 100 eiro apmērā.