Kārtējo reizi vāc parakstus, lai atceltu tautas nobalsošanas pašreizējo kārtību

© unsplash.com

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) parakstu vākšanai reģistrējusi kārtējo reizi iesniegto likumprojektu, kura iniciatori aicina atcelt pirms vairāk nekā desmit gadiem apstiprināto kārtību, kas praksē padarīja grūtāku tautas nobalsošanas ierosināšanu.

Parakstu vākšanai reģistrēts biedrības "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā" (APPL) iesniegtais likumprojekts, ar kuru biedrība rosina atcelt 2012.gada grozījumus likumā "Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu".

Lai vēlētāju rosinātu likumprojektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, iniciatīvas grupai tā atbalstam 12 mēnešu laikā jāsavāc ne mazāk kā vienas desmitās daļas jeb ap 155 000 vēlētāju paraksti.

Pret šo kārtību iebilst biedrība, jo līdz tam referenduma ierosināšanai pietika ar būtiski mazāku parakstu skaitu, bet kopš izmaiņu stāšanās spēkā ar parakstu savākšanu nevienu referendumu ierosināt nav izdevies.

Parakstīties par CVK iesniegtajām un reģistrētajām iniciatīvām vēlētāji var elektroniski, portālā "Latvija.lv", pašvaldību parakstu vākšanas vietās - dzīvesvietas deklarēšanas iestādēs, bāriņtiesās, kuras veic notariālas darbības, pie pagastu vai pilsētu pārvalžu vadītājiem, kā arī pie zvērinātiem notāriem.