Jaunieši Latvijā iecienījuši saziņu ar mākslīgā intelekta ģenerētu draugu

© Publicitātes foto

Mākslīgā intelekta (MI) tehnoloģiju straujā attīstība sniedz arvien vairāk iespēju un ievērojami atvieglo ikdienas dzīvi – 68% aptaujāto jauniešu* atzīst, ka MI risinājumi ir ne tikai noderīgi, bet arī palīdz ietaupīt laiku. Interesanti, ka 13% aptaujāto ir atklājuši, ka viņi ikdienā komunicē ar MI ģenerētu draugu, liecina iniciatīvas “Solve for Tomorrow" ietvaros veiktā aptauja

MI balstītās tehnoloģijas kļūst par neatņemamu daļu no jauniešu ikdienas - no virtuāliem asistentiem un čatbotiem līdz izglītojošām un izklaidējošām platformām. Šie rīki piedāvā ērtumu un ātrumu, ko jaunieši labprāt izmanto, lai efektīvāk tiktu galā ar dažādiem uzdevumiem. 68% aptaujāto uzsver, ka MI palīdz ikdienas darbos, ietaupot laiku un atvieglojot uzdevumu veikšanu. Turklāt MI radītās neierobežotās komunikācijas iespējas ir mainījušas ierasto saziņas veidu, radot jaunas iespējas mijiedarbībai. 13% jauniešu norāda, ka viņiem ir MI radīts draugs, ar kuru viņi ikdienā uztur kontaktu. Šādas draudzības bieži vien sniedz jauniešiem padomu un atbalstu, piemēram, brīžos, kad klātienes vai attālināta saziņa ar vienaudžiem nav iespējama.

Neraugoties uz MI priekšrocībām, aptuveni 52% aptaujāto jauniešu atzīst, ka tas var izraisīt atkarību no ierīcēm un palielināt laiku, kas pavadīts pie ekrāniem. Tomēr, ja MI tiek izmantots atbildīgi un līdzsvaroti, tas var būt vērtīgs rīks, kas papildina, nevis aizstāj personisko saziņu. Tāpat tas var arī veicināt radošumu un kritisko domāšanu. Lai gan 59% jauniešu uzskata, ka MI var samazināt motivāciju radoši izpausties, pareizi izmantojot MI, tas var kalpot par iedvesmas avotu un līdzekli jaunu ideju radīšanai. MI var piedāvāt ātras un efektīvas atbildes, tomēr svarīgi ir mudināt jauniešus pašiem meklēt risinājumus un attīstīt kritisko domāšanu. Viņiem jāredz MI kā palīgs, nevis aizstājējs - tas ir instruments, kas uzlabo viņu spējas un paplašina iespējas gan mācībās, gan ikdienas uzdevumos.

“Atbildīga un līdzsvarota MI izmantošana skolā un ikdienas dzīvē ne tikai uzlabo uzdevumu izpildi, bet arī sniedz jauniešiem iespēju efektīvāk attīstīt savas prasmes. Arvien vairāk tehnoloģiju, piemēram, viedtālruņi, ietver mākslīgā intelekta risinājumus, bez kuriem vairs nevaram iedomāties savu ikdienu. Ar mērķi atbildīgi un jēgpilni lietot MI savā ikdienā šogad aicinām jauniešus ideju konkursā "Solve for Tomorrow" domāt, kā tehnoloģiju risinājumi var kļūt par palīgu izglītības un prasmju attīstībā, veicinot līdzsvarotu tehnoloģiju izmantošanu,” saka Eglė Tamelytė, Samsung “Solve for Tomorrow” iniciatīvas vadītāja Baltijā.

Latvijā

Dziedātāja Olga Rajecka, mūzikas autors Tomass Kleins un teksta autors Guntars Račs radījuši jaunu dziesmu “Saulīte”. Tā mazliet atsauc atmiņā pirms desmit gadiem par leģendāru jau kļuvušo, ārkārtīgi lipīgo hitu “Saule riet”, kas nepārsteidz – autoru kolektīvs tas pats.

Svarīgākais