Ģimenes ārstu Jakovinu, iespējams, izdos kriminālvajāšanai

© Romāns Kokšarovs / F64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija nākamotrdien, 29.oktobrī, skatīs prokuratūras aicinājumu izdot kriminālvajāšanai parlamenta deputātu, ģimenes ārstu Juri Jakovinu (ZZS), liecina sēdes kārtība.

Ar attiecīgu iesniegumu Saeimā vērsusies Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūra. Sēdes sākumā plānots balsot par slēgtas sēdes norisi, jo tā lūgusi prokuratūra, noskaidroja aģentūra LETA.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) rosina prokuratūru uzrādīt apsūdzību Saeimas deputātam un ģimenes ārstam Jakovinam un diviem advokātiem - Valmieras pusē praktizējošajiem Edgaram Atlācim un Agnesei Kaucei - krimināllietā par iespējamu dokumenta viltošanu.

KNAB informēja, ka birojs ieguvis pierādījumus tam, ka divi advokāti kopā ar ģimenes ārstu, iespējams, panākuši viltota izraksta no ambulatorā pacienta medicīniskās kartes iesniegšanu tiesā kā advokatūras puses neierašanās tiesas sēdē attaisnojošu dokumentu. Šo personu noziedzīgo darbību rezultātā tiesa atlika civillietas izskatīšanu.

KNAB izmeklēšanā gūtie pierādījumi dod pietiekamu pamatu apgalvot, ka zvērināts advokāts, kas specializējas dažādu juridisko pakalpojumu sniegšanā, uzkūdīja ģimenes ārstu viltot izrakstu no advokāta kolēģes - zvērinātas advokātes - medicīniskās kartes.

Savukārt zvērināta advokāte, iespējams, viltoto izrakstu par viņas veselības stāvokli un ārsta norādījumiem iesniedza Vidzemes rajona tiesā, tādējādi panākot tiesas sēdes atlikšanu un tiesvedības novilcināšanu civillietā, informēja KNAB.

KNAB vērsa uzmanību, ka darbnespējas lapas, izraksti un dažādi citi atzinumi par fiziskas personas veselības stāvokli, ko sniedz ārstniecības personas, Krimināllikuma izpratnē ir uzskatāmas par dokumentiem. Tādējādi izraksta, kurā norādīta nepatiesa informācija par pacienta faktisko veselības stāvokli, sagatavošana un izsniegšana ir traktējama kā dokumenta viltošana.

KNAB rosinājis prokuratūrai celt apsūdzību pret zvērinātu advokātu par uzkūdīšanu veikt dokumenta, kas atbrīvo no pienākumiem, viltošanu, kā arī pret ģimenes ārstu par dokumenta viltošanu un pret zvērinātu advokāti par viltota dokumenta izmantošanu.

Saeimas Kārtības rullis paredz, ka par piekrišanu kriminālvajāšanas sākšanai pret Saeimas locekli, viņa apcietināšanai, kratīšanas izdarīšanai pie viņa vai citādai personas brīvības ierobežošanai Saeima lemj pēc Mandātu komisijas ziņojuma.

Ja Saeima piekrīt izdot deputātu kriminālvajāšanai, viņš var pilnvērtīgi turpināt darbu Saeimā, gan piedaloties Saeimas un komisijas sēdēs, gan arī tajās balsojot un saņemot pilnu atlīdzību par deputāta pienākumu izpildi.

Kriminālvajāšanas laikā prokuratūrai un tiesai ir tiesības piemērot attiecīgajam deputātam visus kriminālprocesuālos piespiedu līdzekļus, teikts parlamenta Kārtības rullī.

Svarīgākais