Veselības ministru neapmierina nozarei piešķirtā papildus finansējuma apmērs

© Ģirts Ozoliņš / F64

Kopumā veselības budžetā nākamajam gadam papildu rasti apmēram 26 miljoni eiro, tomēr tas nav būtisks pieaugums un tas, kas ministrijā tika gaidīts, sacīja veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV), trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē komentējot šī gada veselības nozares budžetu.

Ministrs informēja, ka nākamā gada plānos aktuāls mērķis ir Nacionālo veselības dienestu (NVD) pakāpeniski pārveidot par fondu, kā arī uzlabot slimnīcu pārvaldību. Otrs galvenais darbs, ministra ieskatā, ir nodrošināt medikamentu pieejamību, kā arī strādāt pie cilvēkresursu stratēģijas pilnveides, pievēršoties ārstu-rezidentu situācijas uzlabošanai.

Kā pauda Abu Meri, budžeta situācija ekonomiski ir ļoti sarežģīta - lielā mērā resursi aizgājuši iekšējās un ārējās drošības stiprināšanā. Kopumā veselības budžetā nākamajam gadam papildu rasti apmēram 26 miljoni eiro, tomēr "tas nav būtisks pieaugums un tas, ko ministrijā gaidījām", sacīja ministrs.

No papildu līdzekļiem 2,6 miljoni eiro atvēlēti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pamatfunkciju, tostarp darbinieku atbalsta uzlabošanai. Savukārt 1,5 miljoni eiro iztērēti valsts materiālo rezervju iegādei jeb medikamentu rezervju nodrošinājumam potenciālas "X" stundas situācijas gadījumā.

Savukārt kiberdrošības nodrošināšanai un attīstībai nākamgad rasts finansējums 827 186 eiro apmērā. Vienlaikus 21,5 miljoni eiro atvēlēti onkoloģijas, reto slimību, kā arī diabēta pacientu un grūtnieču veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanai un medikamentu pieejamības pilnveidošanai. Vienlaikus ministrs atzina, ka, lai gan ieguldīti līdzekļi pakalpojumu saņemšanas rindu samazināšanā, būtiski uzlabojumi gan nav jūtami. Līdz gada beigām papildu finansējums rindu samazināšanai pēc ambulatorajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, visticamāk, netiks rasts, sacīja ministrs.

Komentējot šī gada budžeta izdevumus, kā nozīmīgāko sasniegumu Abu Meri norādīja summu, kas atvēlēta kompensējamo medikamentu deficīta nodrošināšanai 30,6 miljonu eiro apmērā. Līdztekus no šī gada budžeta resursiem nesadalītā finansējuma summa veido 4,5 miljonus eiro, ko plānots izlietot Rīgas Stradiņa universitātes zobārstniecības jomas uzlabošanai un Eiropas Savienībā (ES) Latvijas iedzīvotājiem sniegto veselības aprūpes pakalpojumu finansēšanai.

VM aplēses liecina, ka vidēji 10 000 iedzīvotāju gadā atklāj audzēju pirmo reizi. Tāpat šobrīd aptuveni 90 000 iedzīvotāju diagnosticēts ļaundabīgs audzējs. Vienlaikus katrs ceturtais no ļaundabīga audzēja mirušais nav sasniedzis 65 gadu vecumu, norādīts ministrijas apkopotajos statistikas datos.

Abu Meri ieskatā, galvenais risinājums onkoloģisko slimību prevencijai ir turpināt informēt iedzīvotājus par vēža skrīninga iespējām, turpinot jau uzsāktās informatīvās kampaņas.

Kā atzina ministrs, sāpīgs jautājums ir Latvijas vēža reģistra izveide, taču tajā "notiek attīstība uz priekšu". "No manis kā ministra ir personīgs spiediens, lai vēža reģistrā būtu pilnvērtīgi pieejami un uzreiz pareizi ievadīti dati," viņš uzsvēra.

Savukārt, atbildot uz jautājumu par 40 atlikto krūšu rekonstrukcijas operāciju finansēšanas iespējām līdz gada beigām, Abu Meri atzina, ka apzinās situācijas nopietnību un ministrijā turpinās meklēt risinājumus operāciju nodrošināšanai līdz gada beigām. Tomēr esot jāsaprot, ka, salīdzinot ar plānveida pakalpojumiem, ko var pārcelt, prioritāras ir akūtas operācijas, ko pārcelt nevar. Liela daļa resursu jāatvēl akūto un neatliekamo pakalpojumu nodrošināšanai, jo "attiecīgajos gadījumos operācijas pārcelt nevar", atzīmēja ministrs.

Tāpat arī pacientiem, kas gaida zāles neatliekami, ir vajadzīga šāda summa, norādīja Abu Meri.

Latvijā

Turpinot pirmstiesas izmeklēšanu saistībā ar vasarā Augšdaugavas novadā aizturēto nelegālo imigrantu grupu, atklāts, ka to pārvietotāji izmantojuši fizisku spēku, viņiem draudējuši un viņus aplaupījuši, turklāt noziegumā iesaistīti arī pusaudži, aģentūru LETA informēja Valsts robežsardzē.

Svarīgākais