Pēc precedenta ar kompozīciju pie Ādažu bāzes veiks aizsardzības nozares būvniecības projektu auditu

© Romāns Kokšarovs/MN

Līdztekus dienesta pārbaudei par "militarizētās tēlniecības kompozīciju" pie Ādažu bāzes aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) uzdevis izstrādāt un ieviest uzlabojumus ar būvniecību saistītu iepirkumu un to pārraudzības jomā aizsardzības nozarē, veicot arī esošo projektu auditu, aģentūrai LETA atzina ministrs.

Pirmkārt, Sprūds uzdevis veikt būvniecības programmas auditu attiecībā uz esošajiem projektiem, proti, veikt rūpīgu analīzi un sniegt informāciju par būvniecības projektiem, kuros paredzami būtiski sadārdzinājumi (30% un vairāk), atkāpes no realizācijas plāna vai kam ir kādi riska elementi.

Otrkārt, Sprūds uzdevis sniegt priekšlikumus par papildu ieviešamiem būvniecības programmas kontroles mehānismiem un kritērijiem, lai proaktīvi un savlaicīgi identificētu šādus projektus. Svarīgi, ka šie izvērtēšanas kritēriji tiek attiecināti uz visiem iepirkumiem, neatkarīgi no summas, norādīja ministrs.

Ņemot vērā izmaksu kāpumu būvniecības sektorā un pamatotu sabiedrības interesi par aizsardzības nozares pieaugošajiem izdevumiem, ministrs vērtē iespējas pastiprināt iekšējo kontroli pār būvniecības projektiem. Tāpat viņš uzrunājis Valsts kontroles vadītāju, lai saņemtu tās labās prakses ieteikumus iekšējo procesu pilnveidei.

Sprūds atzina, ka precedents ar kompozīciju pie Ādažu bāzes parāda, ka ir daudz operatīvāk jāreaģē uz situācijām, kur ir iespējama līdzekļu nesaimnieciska izlietošana.

Viņš atzīst, ka par šo objektu uzzinājis pēc tā uzstādīšanas un tas nav pieļaujami.

"Viens no galvenajiem mērķiem, stājoties aizsardzības ministra amatā, man ir bijis caurskatāmas, efektīvas un drošas iepirkumu sistēmas nodrošināšana," pauž Sprūds.

Viņš atgādina, ka 2023. gadā Aizsardzības ministrijā izveidota Iepirkumu kontroles un plānošanas nodaļa. Tā nodrošina papildu kontroles mehānismus pirms lielu un stratēģiski nozīmīgu iepirkumu izsludināšanas un līgumu ar iepirkumā uzvarējušajiem pretendentiem noslēgšanas, skaidroja ministrs.

Šis precedents parāda, ka darbs šajā virzienā ir jāturpina, atzīst Sprūds. "Svarīgi, ka mēs jautājumiem par finanšu līdzekļu izlietojumu pieejam atbildīgi. Tā ir viena no manām prioritātēm - nodrošināt, ka finanšu līdzekļu ieguldījumi drošībai un aizsardzībai ir atbildīgi, caurskatāmi un tie stiprina Latvijas aizsardzības spējas," piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka ministrs 11. oktobrī ir ierosinājis dienesta pārbaudi par "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" ar kāpurķēžu bruņutransportieri CVR(T) būvniecību pie militārās bāzes Ādažos.

Sprūds norādījis, ka tā ir finansējuma nelietderīga izmantošana.

Dienesta pārbaudes izpildes termiņš ir 31. oktobris.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs 2020. gada nogalē saņēma Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba lūgumu iekļaut "militarizētās tēlniecības kompozīciju" aizsardzības nozares Būvniecības programmā. Savukārt 2022. gada 14. februārī tika noslēgts līgums un veikta apmaksa par būvprojekta izstrādi 29 690 eiro apmērā. būvniecības līgums ar AS "R.A.J." 153 325 eiro apmērā tika noslēgts 2023. gada 31. augustā. Šobrīd "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" būvniecība ir pabeigta un notiek objekta pieņemšana ekspluatācijā.

Svarīgākais