Saņemta jaunākā informācija par gripas intensitāti Latvijā

© F64

Pašlaik gripas intensitāte Latvijā saglabājas ļoti zema un atbilst iepriekšējo sezonu vidējiem rādītājiem šajā laika periodā, liecina Slimību un profilakses centra (SPKC) publiskotie dati par gripas sezonas sākumu jeb pēdējām divām nedēļām.

Kopš gripas sezonas sākuma 30.septembrī kopumā ģimenes ārstu praksēs ir reģistrēti 12 klīniski apstiprinātie gripas gadījumi. Līdztekus vidējā gripas izplatības intensitāte nedēļā no 7. līdz 13.oktobrim ir 2,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. 11,3 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju reģistrēti vecuma grupā no pieciem līdz 14 gadiem, savukārt 2,3 gadījumi uz to pašu iedzīvotāju skaitu reģistrēti vecuma grupā no 15 līdz 64 gadu vecumam.

Kā informē SPKC, pašlaik reģistrēti sporādiski gripas gadījumi atsevišķās teritorijās. Nedēļā no 7. līdz 13.oktobrim ģimenes ārstu praksēs reģistrēti divi klīniskie gripas gadījumi, kas ir par desmit gadījumiem mazāk nekā nedēļu iepriekš. Viens gripas slimnieks reģistrēts Liepājā vecuma grupā no 15 līdz 64 gadu vecumam. Savukārt otrs gadījums reģistrēts vecuma grupā no pieciem līdz 14 gadiem Jūrmalā.

Tāpat laika posmā no 30.septmebra līdz 13.oktobrim nav saņemti paziņojumi par nāves gadījumiem pacientiem ar apstiprinātu gripu vai ar aizdomām par gripas infekciju, norāda SPKC.

Ar dažādu akūtu augšējo elpceļu infekciju simptomiem kopā laikā no 7. līdz 13.oktobrim kopā pie ārstiem vērsušies 1063 pacienti, kas ir par 920 pacientiem vairāk nekā iepriekšējā nedēļā.

Augstāka saslimstība ar dažādām elpceļu infekcijām reģistrēta bērniem līdz četru gadu vecumam.

Latvijā

Šodien, 17. oktobrī, AS "Latvenergo" svinīgi atklāj Telšu (Telšiai, Lietuva) vēja parka būvniecības sākumu Lietuvā, ieliekot simbolisku kapsulu tā pamatos. Paredzams, ka parkā atjaunīgo enerģiju Baltijas valstu tirgum sāks ražot jau 2026. gadā, ienākumiem nonākot Latvijas budžetā. Šis notikums apliecina Latvenergo stratēģisko apņēmību arī turpmāk būt vadošajam atjaunīgās enerģijas komersantam Baltijas valstīs, izmantojot trīs resursus – ūdeni, sauli un vēju.

Svarīgākais