Apdrošinātāju vēlme: Tiem, kas pārkāpj ātruma ierobežojumus, arī par OCTA būtu jāmaksā dārgāk

© Dmitrijs Suļžics / F64

Asas diskusijas sabiedrībā un arī Saeimā raisījis priekšlikums iekļaut OCTA aprēķināšanā arī datus no fotoradariem. Apdrošinātāju skatījumā tiem, kas pārkāpj ātruma ierobežojumus, arī par OCTA būtu jāmaksā dārgāk, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Apdrošinātājiem jau ir pieejama informācija par Ceļu satiksmes negadījumiem un autovadītāju soda punktiem. Taču mūsdienās apmēram pusi no pārkāpumiem fiksē ar tehniskiem līdzekļiem, autovadītāju nemaz neapturot. Stacionārie fotoradari fiksē ne tikai ātruma pārsniegšanu. Tie spēj saskatīt arī to, vai mašīnai ir derīga OCTA vai arī tehniskā apskate. Šī visa informācija arī interesē apdrošinātājus.

Loģika ir vienkārša - jo vairāk pārkāpumu, jo lielāks esot risks, ka automašīna iekļūs Ceļu satiksmes negadījumā un iestāsies apdrošināšanas gadījums.

Satiksmes ministrijas izstrādātie grozījumi OCTA likumā pašlaik tiek apspriesti Saeimā. Pret tiem iebilst Tieslietu ministrija. Tā savu viedokli rakstiskajā atbildē “Ziņnešiem” skaidro šādi: “Ar fotoradaru fiksētam ceļu satiksmes pārkāpumu sods prezumēti tiek piemērots transportlīdzekļa īpašniekam, nevis faktiskajam autovadītājam. Transportlīdzekļa īpašnieks ne vienmēr ir pārkāpuma izdarītājs.”

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja pārstāvju skatījumā, tas esot vājš arguments. “Aprēķinot apdrošināšanas prēmiju, ņem vērā gan šī te īpašnieka apdrošināšanas vēsturi, bet jo īpaši ņem vērā konkrētā transportlīdzekļa datus. Cik ar šo transportlīdzekli ir nobraukts gada laikā, cik un kādi pārkāpumi ir veikti. Un arī tajā gadījumā, ja pārkāpumu fiksē ar tehnisko līdzekli, tad fiksē, ar kuru transportlīdzekli tas ir darīts,” komentē Agris Daukste, Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja IT daļas vadītājs.

Tādejādi var būtiski atšķirties apdrošināšanas prēmijas mašīnām, kas pieder vienam īpašniekam. Tiek prognozēts, ka, piemēram, regulāra un būtiska ātruma pārsniegšana varētu OCTA cenu konkrētam transportlīdzeklim sadārdzināt pat divreiz. Gluži tāpat, kā tas tagad notiek attiecībā pret tiem autovadītājiem, kuriem ir daudz soda punktu. Jo to vairāk, jo apdrošināšana dārgāka.

Latvijā

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.