“Compensa” kavē apdrošināšanas atlīdzības izmaksu vairāk nekā 7 miljonu apmērā; lieta nonāk tiesā

© Kaspars Krafts / F64

Baltijā lielākās vides resursu apsaimniekošanas un pārstrādes uzņēmumu grupas “Eco Baltia” Lietuvas vides pakalpojumu uzņēmums "Ecoservice" ir vērsies Rīgas pilsētas tiesā ar prasību pret apdrošināšanas sabiedrību "Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāli, pieprasot pildīt tās saistības un izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību par "Ecoservice" ugunsgrēka rezultātā ciestiem zaudējumiem vairāk nekā 7,4 miljonu eiro apmērā.

Ugunsgrēks uzņēmuma atkritumu šķirošanas centrā izcēlās 2023. gada 5. augustā, izraisot plašus postījumus, iznīcinot ēkas, atkritumu šķirošanas iekārtas un daļu inventāra.

“Ecoservice” tiesai iesniegtajā pieteikumā norādīts, ka "Compensa" Latvijas filiāle nepamatoti vilcina lēmuma pieņemšanu par apdrošināšanas prasību.

Vairāk nekā gadu pēc negadījuma apdrošinātājs ne tikai nav pieņēmis lēmumu par to, vai negadījums tiks atzīts par apdrošināšanas gadījumu, bet arī nav pieņēmis lēmumu par pilnīgas vai daļējas apdrošināšanas atlīdzības izmaksu.

Šajā prasībā "Ecoservice" lūdz piedzīt 7,4 miljonu eiro apdrošināšanas atlīdzības un nokavējuma procentu izmaksu. Uzņēmums arī turpina apkopot zaudējumus, kas radušies pēc daļējas uzņēmuma darbības pārtraukšanas pēc ugunsgrēka. Šī summa tiks pievienota prasībai, līdzko tā būs precizēta. Kopā ar to prasības summa pārsniegs 10 miljonus eiro.

“Compensa” secinājumi kavējas

“Ugunsgrēks notika pagājušajā gadā, taču "Compensa" joprojām nav pieņēmusi lēmumu, vai tā atzīst šo notikumu par apdrošināšanas gadījumu, lai gan pēc ugunsgrēka Lietuvas Vides aizsardzības dienests un Ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir veicis izmeklēšanu un paudis nepārprotamus secinājumus par ugunsgrēka iemesliem, tāpēc situācija ir vairāk nekā skaidra. Neraugoties uz to, ka mūsu šķirošanas centrs bija apdrošināts, "Compensa" nepamatotā kavēšanās ar lēmuma pieņemšanu un atlīdzības izmaksu mums liedz atjaunot iepriekšējo darbības kapacitāti. Tas rada nopietnas problēmas, jo mūsu atkritumu apsaimniekošanas pienākumi ar ugunsgrēku nesamazinājās. Mums ir jāpilda savas saistības pret sabiedrību un saviem klientiem, citādi var rasties nopietnas vides piesārņojuma problēmas,” komentē "Ecoservice" vadītāja Jurgita Nacevičiene.

Pēc viņas teiktā, uzņēmumam pašlaik ir jāatjauno darbība iepriekšējā līmenī par saviem līdzekļiem. Tas apgrūtina ikdienas darbību un kavē uzņēmuma attīstību, jo uzņēmuma atjaunošanai “Ecoservice” bija spiesti pārvirzīt daļu no uzņēmuma apgrozāmā kapitāla, kā arī ieguldīt naudu, kas bija paredzēta stratēģiskiem biznesa attīstības projektiem. Tiek lēsts, ka šķirošanas centra rekonstrukcija kopumā prasīs 18 miljonus eiro.

Tiek veikta pirmstiesas izmeklēšana

Pēc ugunsgrēka "Ecoservice" bez kavēšanās meklēja risinājumus, lai piesaistītu nepieciešamos līdzekļus. Tā rezultātā “Ecoservice” spēja iespējami ātri atjaunot savu darbību, kas ļāva būtiski samazināt iespējamo zaudējumu apmēru.

Saskaņā ar Nacevičienes teikto, "Ecoservice" sadarbojās ar apdrošinātāju jau no pirmajām ugunsgrēka dienām, un visi uzņēmuma rīcībā esošie materiāli tika nekavējoties iesniegti apdrošinātājam. Taču pēdējo mēnešu notikumi liek domāt, ka "Compensa" apzināti vilcina lēmuma pieņemšanas procesu, piesaucot ieganstus, kuriem ir maz sakara ar apdrošināšanas gadījumu. Šādā veidā “Compensa” izvairās no lēmuma pieņemšanas par konkrētas apdrošināšanas atlīdzības izmaksu.

Piemēram, sākotnēji apdrošinātājs apšaubīja nojumes angāra likumību, lai gan pats bija apdrošinājis šo angāru un saņēmis par to apdrošināšanas prēmiju. Tad apdrošinātājs minēja iespējamu neatbilstību attiecībā uz atkritumu kaudzes augstumu teritorijā un tur uzglabāto atkritumu daudzumu, lai gan Lietuvas kompetentās iestādes skaidri norādīja, ka pēc ugunsgrēka pārbaudēs nekādi pārkāpumi netika konstatēti.

Pēc tam apdrošinātājs stāstīja, ka lēmumu nav iespējams pieņemt, kamēr nav pabeigts pirmstiesas kriminālprocess, lai gan tam ir pavisam citi uzdevumi un mērķi.

"Ecoservice", kas jau vairāk nekā gadu gaida apdrošinātāja lēmumu, vairs nevar ilgāk kavēties. Jo īpaši tāpēc, ka tikšanās ar apdrošinātāja pārstāvjiem vairs nenodrošina pozitīvu un konstruktīvu sadarbību ar "Compensa".

Tā kā apdrošināšanas līgums tika noslēgts ar "Compensa" filiāli Latvijā, pēc strupceļa sarunās ar apdrošinātāju "Ecoservice" vērsās Rīgas pilsētas tiesā.

Latvijā

Septembrī aptuveni pieci tūkstoši Latvijas iedzīvotāju saņēmuši vēstules no Valsts ieņēmumu dienesta (VID), kurās norādīts, ka apgrozījums viņu banku kontos ievērojami pārsniedz deklarētos ienākumus. Šīs vēstules nedrīkst ignorēt, pretējā gadījumā Valsts ieņēmumu dienestam ir tiesības iekasēt 20% ienākuma nodokļa no starpības starp apgrozījumu un oficiāliem ienākumiem, Latvijas Radio 4 raidījumā “Otkritij razgovor” brīdināja dienesta ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.