VUGD: Diemžēl tendence cilvēkiem filmēt un fotografēt negadījumus nemazinās, bet informēt glābējus piemirst

© Kaspars Krafts/MN

Šī gada astoņos mēnešos ugunsdzēsēji glābēji devās uz 712 ceļu satiksmes negadījumu seku likvidēšanas darbiem, kuros izglāba 69 cilvēkus un atbrīvoja 35 bojāgājušos, kā arī saņemti 367 izsaukumi, kuros dega transportlīdzekļi. Aizvadītajā gadā 1020 ceļu satiksmes negadījumu likvidēšanas darbos izglābti 149 cilvēki un atbrīvots 51 bojāgājušais, bet transportlīdzekļi dega 567 reizes.

„Izsaukumi uz ceļu satiksmes negadījumiem un ugunsgrēkiem transportlīdzekļos tiek saņemti ik dienu. Diemžēl saskaramies ar iedzīvotāju nezināšanu par pareizu rīcību šādās situācijās un nereti arī bezatbildību, kas kavē operatīvas palīdzības sniegšanu negadījumā iesaistītajiem,” uzsver Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Operatīvās vadības pārvaldes Operatīvās pārvaldīšanas nodaļas priekšnieks Ingars Avens.

Biežākās kļūdas ir tādas, ka iedzīvotāji, redzot ceļu satiksmes negadījumu, neapstājas un tikai pēc kāda laika pieņem lēmumu piezvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112.

Tomēr šāds zvans ir novēlots un zvanītājs nespēj sniegt visu nepieciešamo informāciju - precīzu notikuma vietu, cietušo skaitu un stāvokli, iespējamo vielas noplūdi u.c., kas ļautu operatīvajiem dienestiem uzreiz reaģēt ar situācijai atbilstošiem resursiem. Savukārt, izceļoties ugunsgrēkam transportlīdzeklī, nereti cilvēki vispirms mēģina dzēst liesmas pašu spēkiem un tikai tad, kad tas neizdodas, tiek zvanīts uz tālruņa numuru 112. Tā rezultātā visbiežāk transportlīdzeklis nodeg pilnībā.

Modernajām tehnoloģijām arvien vairāk ienākot gandrīz ikkatra cilvēka ikdienā, VUGD novēro, ka diemžēl tendence filmēt un fotografēt negadījumus nemazinās.

„Redzot, ka negadījuma vietā sapulcējušies skatītāji, cilvēkiem liekas, ka kāds noteikti jau ir piezvanījis uz tālruņa numuru 112 un par notikušo izstāstījis. Diemžēl ik pa laikam saskaramies ar situāciju, ka aculiecinieki filmē, fotografē un komentē avāriju, bet par operatīvo dienestu informēšanu neviens nav iedomājies. Ja negadījumā ir cietušie, tad savlaicīga palīdzības nesaņemšana var beigties traģiski. Tāpēc vienmēr ir svarīgi nekavējoties piezvanīt uz tālruņa numuru 112. Pēc tam labāk cietušajiem sniegt emocionālu atbalstu nevis filmēt un fotografēt,” atgādina VUGD pārstāvis I.Avens.


VUGD aicina iedzīvotājus, redzot ceļu satiksmes negadījumu, apstāties, novērtēt situāciju un, ja nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties zvanīt uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu tālruņa numuru 112. Pareiza un savlaicīga rīcība var glābt cilvēku dzīvības! Savukārt, ja aizdegas automašīna, nepieciešams:


⦁ nekavējoties apturēt transportlīdzekli un izslēgt aizdedzi;
⦁ evakuēties no transportlīdzekļa, aizverot durvis un logus;
⦁ zvanīt uz tālruņa numuru 112 un izstāstīt, kur un kas noticis;
⦁ ja liesmas un dūmi nerada apdraudējumu, var izņemt no automašīnas ugunsdzēsības aparātu un veikt dzēšanu;
⦁ sagaidīt ugunsdzēsējus glābējus.

Latvijā

No Valsts meža dienesta (VMD) ģenerāldirektora amata ar 2024.gada 8.novembri atcels Arvīdu Ozolu, viņam sasniedzot valsts noteikto pensijas vecumu, paredz Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais un saskaņošanai virzītais rīkojuma projekts.