Komisija atbalsta priekšlikumu Baltkrievijas bēgļiem atļaut trīs gadu laikā reģistrēt transportlīdzekli Latvijā bez nepieciešamās sertifikācijas

© Depositphotos

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz Latvijas bēgļa vai alternatīvā statusu ieguvušam Baltkrievijas pilsonim ļaut trīs gadu laikā reģistrēt transportlīdzekli Latvijā bez nepieciešamās sertifikācijas.

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks sēdē norādīja, ka priekšlikuma piedāvājums nav pastāvīga reģistrācija, bet reģistrācija uz laiku līdz trīs gadiem. Viņš atbalstīja priekšlikumu, bet norādīja, ka tas ir jāprecizē, jo priekšlikumā minēts, ka reģistrācija bez nepieciešamās sertifikācijas būtu iespējama līdz 2028.gada 1.janvārim, bet piedāvājums ir uz laiku līdz trim gadiem.

Komisijas sēdē deputāti vienojās, ka priekšlikuma redakcija ir jāprecizē atbilstoši Aksenoka ierosinājumam. Attiecīgi, kad šī norma stāsies spēkā, tad persona, kura vērsīsies CSDD ar šo pagaidu reģistrāciju, varēs to reģistrēt trīs gadu laikā.

Saeimas deputātu priekšlikumā skaidrots, ka kopš 2020.gada augusta politisku motīvu dēļ daudz Baltkrieviju atstājušie pilsoņi raduši patvērumu Latvijā. Attiecīgi pilsoņi, bēgot no Baltkrievijas, izmantojuši to īpašumā esošos Baltkrievijā reģistrētos transporta līdzekļus, kuru reģistrācijai Latvijā nepieciešams iziet transporta līdzekļa sertifikācijas procesu, kas ir dārgs un laikietilpīgs process.

Tāpat priekšlikumā minēts, ka Latvijas bēgļa statuss piešķirts 147 Baltkrievijas pilsoņiem, bet alternatīvais statuss - 36. Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) uzsvēra, ka šis priekšlikums noteikti attieksies uz mazāk pilsoņiem, jo ne visiem pilsoņiem ir transportlīdzekļi.

Priekšlikuma autori norādīja, ka tās varētu būtu apmēram desmit mašīnas.

Par priekšlikumu nobalsoja astoņi deputāti, bet atturējās - viens. Līdz ar to priekšlikumu virza trešajam lasījumam Saeimā.

Priekšlikuma izstrādē tika iesaistīta CSDD, Satiksmes ministrija, Ārlietu ministrija un Latvijas vēstniece Baltkrievijā.

Kā ziņots, Saeima septembra beigās pieņēma grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas Latvijā nosaka aizliegumu uzturēties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.

Likuma grozījumi nosaka, ka tie Baltkrievijā reģistrētie transportlīdzekļi, kuri atrodas Latvijas teritorijā, jāizved vai jāreģistrē dalībai ceļu satiksmē Latvijā līdz šā gada 31.oktobrim.