Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā kiberincidentu apjoms Latvijā palielinājies par 40%

© unsplash.com

Kopš Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā, kiberincidentu apjoms Latvijā ir palielinājies par 40%, bet uzbrukumi valsts iestādēm un kritiskajai infrastruktūrai ir četrkāršojušies, informē informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārstāvji.

Latvijā kiberdrošības apdraudējuma līmenis noteikts kā augsts kopš 2022.gada janvāra. Daļa uzbrukumu ir politiski motivēti un ir kā reakcija uz politiskiem lēmumiem vai darbībām, kas saistītas ar atbalsta sniegšanu Ukrainai.

Šī gada otrajā ceturksnī ielaušanās mēģinājumu skaits ir sasniedzis augstākos rādītājus pēdējo divu gadu laikā, bet kopš gada sākuma tas ir palielinājies par 56%.

Vienlaikus "Cert.lv" pārstāvji norāda, ka līdz šim, lai arī esam piedzīvota intensīva kiberuzbrucēju uzmanība, izdevies veiksmīgi pretstāvēt šiem uzbrukumiem.

"Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina norāda, ka viens kiberuzbrukums var paralizēt visas organizācijas vai uzņēmuma darbību vai būtiski ietekmēt iedzīvotājiem svarīgu pakalpojumu saņemšanu.

Līdz šim "Cert.lv" sadarbībā ar SIA "Tet", VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) un citiem operatoriem ir izdevies nepieļaut nopietnu ietekmi uz valstij svarīgo infrastruktūru.

"Pēdējie divi gadi ir skaidri nodemonstrējuši, cik būtiski ir izveidot proaktīvu un noturīgu aizsardzības sistēmu, kā arī savlaicīgi parūpēties par rīcības plānu situācijai, kad iestāde vai uzņēmums ir nonācis kiberuzbrucēju redzeslokā," uzsver Kaškina.

"Cert.lv" akcentē, ka uzņēmumi mēdz kļūt par kiberuzbrucēju mērķi ne tikai gadījumos, kad uzbrucējus ir ieinteresējuši uzņēmuma resursi vai finanses, bet nereti uzbrucēji izraugās uzņēmumus kā "vārtus", lai piekļūtu valsts iestādēm vai būtisku pakalpojumu sniedzējiem, kas ir šo uzņēmumu klienti.

Tas nozīmē, ka pastiprinātu uzmanību kiberdrošībai ir jāpievērš ne tikai publiskajam sektoram, bet arī privātā sektora uzņēmumiem, lai saglabātu augstu valsts kopējo kiberdrošības līmeni un turpinātu nodrošināt iedzīvotājiem pakalpojumus bez pārtraukumiem.

"Cert.lv" turpina aktīvi sadarboties ar valsts un privātajiem uzņēmumiem, lai palīdzētu atvairīt kiberuzbrukumus un stiprinātu vispārējo kiberdrošību. Pašreizējā situācija prasa ikvienam uzņēmumam pastiprinātu uzmanību savu digitālo sistēmu aizsardzībai.

"Cert.lv" aicina uzņēmumus veikt regulāras drošības auditus, uzlabot darbinieku izpratni par kiberdraudiem un pastāvīgi uzturēt drošības sistēmas atjauninātas. Privātā sektora drošības uzlabošana ir būtisks elements kopējā valsts kiberdrošības stratēģijā.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.