ZM trīs gadus loloja ideju par rudzu maizes popularizēšanu skolās, atklāj ministrs

© f64.lv, Emīls Desjatņikovs

Zemkopības ministrija (ZM) neplāno atkārtoti mēģināt īstenot rudzu maizes dalīšanas programmu izglītības iestādēs, intervijā aģentūrai LETA atzina zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

Viņš minēja, ka ideja par rudzu maizes popularizēšanu ministrijā bijusi aptuveni trīs gadus, ar mērķi jauniešus un bērnus iepazīstināt un pieradināt pie rudzu maizes kā Latvijas tradicionālā produkta.

"Tas, kā šī ideja "iegriezās", man nepatika. Labi saprotu tos uzņēmumus, kas pieteicās projekta realizācijai, bet vēlāk dalību atsauca," sacīja Krauze, atbildot uz jautājumu par projekta atcelšanas iemesliem un vai to ietekmēja sabiedrības negatīvā reakcija.

Viņš norādīja, ka tas bija domāts kā pozitīvs projekts - bērni šogad skolās saņemtu rudzu maizi un informatīvos materiālus par rudzu maizi, bet nākamgad to varētu turpināt līdzīgi programmām "Skolas piens" un "Skolas auglis".

Ministrs norādīja, ka arī piena, augļu un dārzeņu dalīšanas programmās izglītības iestādēs ir saņemtas sūdzības par izmestiem produktiem, piebilstot, ka vienmēr būs bērni, kuri nedzer pienu vai neēd augļus un dārzeņus.

Tāpat Krauze minēja, ka Latvijas maiznieku biedrība pati pēc savas iniciatīvas un par saviem līdzekļiem skolās ir stāstījusi par maizi un šādas aktivitātes plāno turpināt.

Jau ziņots, ka projekts, kuram valdība atvēlēja 300 000 eiro un kuru bija paredzēts sākt šajā mācību gadā, sociālajos tīklos izpelnījās negatīvu sabiedrības attieksmi, tādējādi dalību programmā atsauca vienīgais atbalsta pretendents.

Pieteikuma iesniedzējs kā pieteikuma atsaukuma iemeslu minēja daļas sabiedrības neviennozīmīgo un negatīvo attieksmi par programmas īstenošanu pašreizējos apstākļos.

Programmai varēja pieteikties biedrības vai nodibinājumi. Programmas plānotais mērķis bija iepazīstināt pirmsskolas audzēkņus un pirmās līdz devītās klases skolēnus ar rudzu maizi kā tradicionālu, nozīmīgu un reģionam raksturīgu maizi un tās nozīmi uzturā, bez maksas izglītības iestādēs dalot rudzu maizi.

Tāpat Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs kritizēja ministrijas darbu sabiedrības informēšanā un komunikācijā, norādot, ka rudzu maizes popularizācijas programmu izziņoja, kas, iespējams, tiešām nav slikta, taču to nekādā veidā neizskaidroja.

Latvijā

Pasažieru pārvadātājs AS "Pasažieru vilciens", lai efektīvāk cīnītos ar vandalismu, tostarp vilcienu nelikumīgu apzīmēšanu, teritorijas apsargāšanai sācis izmantot dronu tehnoloģijas.