Vīrietim par LGBT kopienas pārstāvju piekaušanu Daugavpilī piespriež septiņu mēnešu cietumsodu

© Depositphotos

Latgales rajona tiesa šodien pasludināja spriedumu, ar kuru par lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) kopienas pārstāvju piekaušanu Daugavpilī vīrietim piespriests septiņu mēnešu cietumsods, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka lietā apsūdzēts Eļdars Zaripovs.

Tiesa Zaripovu atzina par vainīgu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, kas paredzēts Krimināllikuma 231.panta otrajā daļā, un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz septiņiem mēnešiem, ieskaitot soda izciešanā viņa aizturēšanā pavadīto laiku.

Drošības līdzekļi - uzturēšanās noteiktā vietā, aizliegums tuvoties noteiktai personai, pieteikšanās noteiktā laikā policijas iestādē un aizliegums izbraukt no valsts - tika grozīti, un Zaripovam tika piemērots apcietinājums, apcietinot viņu tiesas zālē pēc sprieduma pasludināšanas.

Tāpat tiesa nosprieda piedzīt no Zaripova cietušā Līvaja Amareina labā kompensāciju par mantisko zaudējumu 103 eiro un kompensāciju par morālo kaitējumu 2500 eiro apmērā.

Nospriests piedzīt no Zaripova cietušās Alisas Abramovas labā kompensāciju par mantisko zaudēju 57 eiro un kompensāciju par morālo kaitējumu 2000 eiro, kā arī piedzīt no Zaripova valsts labā procesuālos izdevumus 840 eiro par aizstāves sniegto juridisko palīdzību.

Bez tam tika noteikts Zaripovam termiņš sprieduma labprātīgai izpildei daļā par kaitējuma kompensāciju un procesuālo izdevumu samaksu - 30 dienas no sprieduma spēkā stāšanās dienas, uzliekot par pienākumu iesniegt tiesai dokumentus par piedzīto naudas līdzekļu atlīdzināšanu.

Tiesā informē, ka saīsinātais spriedums nav pārsūdzams un stājas spēkā pēc tam, kad beidzies termiņš lūguma iesniegšanai par pilna sprieduma sastādīšanu un lūgums nav iesniegts.

Lūgumu par pilna sprieduma sagatavošanu var rakstveidā iesniegt tiesai desmit dienu laikā no saīsinātā sprieduma pasludināšanas.

Jau vēstīts, ka 2023.gada 4.maijā Daugavpilī apsūdzētais satika cietušo un viņa draugu, ar kuriem iepriekš nebija pazīstami un palūdza viņiem mobilo telefonu, lai veiktu zvanu.

Apsūdzētais savstarpējās sarunas laikā ar cietušo esot konstatējis, ka viņš un viņa draugs pieder LGBT kopienai, pausts apsūdzībā. Apsūdzētais, būdams alkohola ietekmē, homofobisku motīvu vadīts, izrādot necieņu, bezkaunīgi sācis nicināt cietušo un viņa draugu par piederību LGBT kopienai.

Apsūdzētais sācis uzvesties agresīvi un izaicinoši, provocējot cietušo uz kautiņu, pēc kā vairākas reizes viņam iesita ar dūrēm pa seju, nogāžot cietušo zemē, kur turpināja viņu sist, nodarot viņam miesas bojājumus. Apsūdzētais, atstājot notikuma vietu, satika citu personu, kura arī pieder LGBT kopienai, un arī viņai iesita pa seju, norādīts apsūdzībā.

Sākotnēji Valsts policija kriminālprocesu bija izbeigusi, taču prokuratūra policijas lēmumu atcēla un kriminālprocesu atjaunoja.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Dienvidu iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo, 1991. gadā dzimušo Olitu Šķēli, kura 14. oktobrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīves vietas Olainē, Stacijas ielā 36 un līdz šim brīdim sievietes atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais