Palielinās autoceļu lietošanas nodevu likmes

© unsplash.com

Valdība ceturtdien atbalstīja Satiksmes ministrijas (SM) sagatavoto likumprojektu, kas paredz no 2025.gada 1.janvāra palielināt lielāko daļu autoceļu lietošanas nodevas likmju.

SM aģentūrai LETA iepriekš skaidroja, ka salīdzinoši lielāks likmju palielinājums ir lielāku izmešu spēkratiem un vinjetēm īsāka laika periodam, savukārt ekoloģiskākajiem kravas automobiļiem gada likme ir plānota mazāka nekā patlaban.

Grozījumu mērķis ir aicināt vairāk izmantot automobiļus ar vidi saudzējošākiem dzinējiem, kā arī vinjetes iegādāties visam gadam.

Tāpat ir paredzēts jauns likmes periods - deviņi mēneši, kura mērķis ir mazināt administratīvo slogu ražas novākšanas laikā. Grozījumi paredz arī jaunu deleģējumu Valsts robežsardzei veikt nodevas kontroli uz valsts robežas, norādīja SM.

Ministrijā atzīmē, ka, pieaugot autoceļu būvniecības un remonta izmaksām, ieņēmumi no autoceļu lietošanas nodevas iemaksām vairs nespēj kompensēt izmaksas valsts galveno autoceļu bojājumu novēršanai, ko radījuši kravas transportlīdzekļi. Tāpat Latvijā autoceļu lietošanas nodevas likmes patlaban ir zemākās starp Baltijas valstīm. Tādējādi šīs izmaiņas saskaņos ne tikai autoceļu lietošanas nodevas sistēmu Baltijas valstīs, bet arī palīdzēs finansēt ceļu infrastruktūru.

Likumprojektā jauno likmju aprēķinos ņemta vērā Eiropas Savienības (ES) direktīva attiecībā uz dažu infrastruktūru lietošanas maksas noteikšanu transportlīdzekļiem. Direktīvā noteikts, ka mēneša likme nepārsniedz 10% no gada likmes, nedēļas likme nepārsniedz 5% no gada likmes, un dienas likme nepārsniedz 2% no gada likmes.

SM uzskata, ka ieviešot jaunu periodu nodokļa likmei, kas būs deviņi mēneši, tā palīdzēs atbrīvot gan nodevas iekasētājus, gan pircējus no administratīvā sloga, kas rodas, atgriežot pārmaksāto summu par periodu, kad transportlīdzekļa īpašnieks vai turētājs ir atbrīvots no nodevas maksāšanas. Neskatoties uz to, ka jaunā kategorija radīta, lai izpildītu biedrības "Zemnieku saeima" iniciatīvu, to varēs iegādātie ikviens autoceļu lietošanas nodevas maksātājs.

Likumprojekta aprakstā noteikts, ka papildu ieņēmumus izlietos valsts galveno autoceļu remontam, atjaunošanai un būvniecībai, piemēram, Daugavpils šosejas (A6) remontam/atjaunošanai pie Daugavpils, kura stāvoklis šobrīd tiek vērtēts kā ļoti slikts.

Patlaban transportlīdzekļiem un to sastāviem ar pilnu masu no 3,501 tonnas līdz 12 tonnām, ja transportlīdzekļa motora izmešu līmenis ir "Euro 0, I, II" nodevas dienas likme ir deviņi eiro, bet nedēļas likme - 22 eiro. Savukārt no nākamā gada dienas likme šiem transportlīdzekļiem plānota 15 eiro apmērā, bet nedēļas likme - 37 eiro apmērā.

Vienlaikus transportlīdzekļiem un to sastāviem ar pilnu masu no 3,501 tonnas līdz 12 tonnām, ja transportlīdzekļa motora izmešu līmenis ir "Euro VI un mazāk piesārņojošs" patlaban dienas likme ir astoņi eiro, bet nedēļas likme 20 eiro, bet no nākamā gada plānots, ka dienas likme būs septiņi eiro, bet nedēļas likme - 18 eiro.

Likumprojekts ir iekļauts likumprojekta "Par valsts budžetu 2025.gadam un budžeta ietvaru 2025., 2026. un 2027.gadam" pavadošo likumprojektu paketē.

Jau ziņots, ka šogad 19.septembrī valdība atbalstīja SM priekšlikumu palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25 764 723 eiro apmērā un 2026.gadā un turpmāk ik gadu 25 104 723 eiro apmērā.

Paredzēts palielināt vispārējā kārtībā sadalāmo dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem un attiecīgus izdevumus SM budžeta apakšprogrammā "Valsts autoceļu uzturēšana un atjaunošana" nākamajā gadā 23,765 miljonu eiro apmērā un turpmāk ik gadu 23,105 miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu finansējumu valsts autoceļu uzturēšanai un atjaunošanai.

Tāpat paredzēts palielināt vispārējā kārtībā sadalāmo dotāciju no vispārējiem ieņēmumiem un attiecīgus izdevumus Iekšlietu ministrijas budžeta. Apakšprogrammā "Valsts policija" plānots palielināt finansējumu par 1,98 miljoniem eiro nākamajā gadā un turpmāk ik gadu divus miljonus eiro, savukārt Valsts robežsardzes darbībai nākamajā gadā plāno novirzīt 20 000 eiro, lai nodrošinātu nepieciešamās izmaiņas Valsts robežsardzes elektroniskās informācijas sistēmā.

Svarīgākais