Agrīnās brīdināšanas sistēmu Latvijā plāno ieviest līdz 2025. gadam

© unsplash.com

Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centrs noslēdzis līgumu ar iepirkuma konkursa uzvarētāju SIA "Meditec" par agrīnās brīdināšanas sistēmas papildināšanu ar šūnu apraides tehnoloģiju, informē ministrija.

Turpmāko divu līdz trīs nedēļu laikā ar izstrādātāju tiks saskaņots šūnu apraides sistēmas ieviešanas grafiks, paredzot septiņu mēnešu realizācijas termiņu.

Šūnu apraides tehnoloģijas ieviešana Latvijā plānota 2025.gadā. Jaunā sistēma tiks izstrādāta, balstoties uz esošo mobilo operatoru infrastruktūru, kurā tiks izvietota apziņošanas aparatūra, kas saņems signālu no centrālā mezgla, kad būs nepieciešams pārraidīt paziņojumu. Pirms šūnu apraides sistēmas ieviešanas plānotā darbībā provizoriski tiks veikta sistēmas kvalitātes kontrole un drošības audits.

Līdz šā gada beigām plānota sistēmas licenču piegāde, savukārt nākamā gada pirmajā pusgadā, uzsākot šūnu apraides tehnoloģijas darbību, plānots veikt visaptverošu testēšanu, lai precīzi noteiktu gala iekārtas un apziņošanas darbības mērogu. Sadarbībā ar mobilo ierīču operētājsistēmu ražotājiem un mobilo sakaru operatoriem tiks veikti testi, lai garantētu nekļūdīgu un pēc iespējas plašāku trauksmes paziņojumu piegādi.

Paredzēts, ka paziņojumus varēs saņemt mobilajos telefonos, kas darbojas visās mobilo sakaru tīkla paaudzēs. Mobilie telefoni saņems paziņojumus neatkarīgi no abonēšanas, ja tie atrodas mobilo sakaru tīklu apraides zonā, tostarp tūristu, viesstrādnieku, studentu un citu sabiedrības grupu, kas viesojas Latvijā, telefoni. Uzsākot tehnoloģijas darbību, sabiedrība tiks informēta par savietojamiem mobilajiem tālruņiem.

Projektā tiks modernizēta informācijas tehnoloģiju infrastruktūra, pievienojot papildu serverus un tehnisko aprīkojumu. Šūnu apraides sistēma, pateicoties centralizētai arhitektūrai, nodrošinās lielāku aizsardzību pret kiberuzbrukumiem, samazinot riskus, ierobežojot piekļuvi un novēršot nevēlamu ziņojumu pārraidi.

Mobilajos telefonos agrīnās brīdināšanas paziņojumi tiks rādīti speciālā formātā ar atšķirīgu skaņas signālu, tomēr tos nevarēs modificēt vai pārsūtīt citiem tālruņiem. Šie paziņojumi atšķirsies no ierastajām īsziņām, e-pastiem un sociālo tīklu ziņām, jo tie ir iebūvēti kā atsevišķa funkcionalitāte. Pēc tehnoloģijas ieviešanas Latvijā tiks publicēti paziņojumu piemēri un sniegta papildu informācija par to atpazīšanu, kā arī tiks organizēta tās popularizēšanas kampaņa.

Projekta kopējais budžets ir plānots 3,2 miljonu eiro apmērā, no kuriem 2,7 miljonus eiro nodrošinās Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), savukārt atlikušos 500 000 eiro nodrošinās valsts finansējums.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Meditec" patiesie labuma guvēji ir Mārtiņš Sils un Māris Zvirgzdiņš. 2023.gadā uzņēmums apgrozīja 4 724 956 eiro un strādāja ar 508 019 eiro peļņu.

2021.gada aprīlī Ministru kabinets atbalstīja IeM piedāvājumu agrīnās brīdināšanas sistēmas pilnveidošanai. Sākotnēji sistēmas darbības sākšana bija paredzēta 2024.gada otrajā pusē, taču ieviešana ir ieilgusi.

Latvijā

Dzīvei nepieciešamā alga jeb minimālais ienākumu līmenis, kas tiek uzskatīts par nepieciešamu indivīdam vai ģimenei, lai segtu savas pamatvajadzības un uzturētu pienācīgu dzīves līmeni noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā, 2024.gadā Rīgā ir 1630 eiro bruto, bet reģionos - 1384 eiro bruto, liecina atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmuma "Figure Baltic Advisory" veiktais šī gada pētījums.

Svarīgākais