Latvijas narkotiku ražotāji palīgos pieaicina ārvalstu ķīmiķus

© Depositphotos

Tiesībsargi pēdējos gados Latvijā atraduši vairākas narkotiku ražotnes, tostarp šogad atklāta ne vien ražotne Alūksnes pusē, bet pirms tam līdzīgs nelegālais rūpals likvidēts arī Latgalē, liecina aģentūras LETA apkopotā Valsts policijas sniegtā informācija.

Šogad janvārī kādā viensētā Latgalē tika uzieta metamfetamīna laboratorija, kurai bija piesaistīti ķīmiķi no ārvalsts un kas bija paspējusi saražot preci ap pusmiljona eiro vērtībā.

Janvāra sākumā Daugavpilī tika aizturēta persona, kura automašīnā zem būvgružiem veda 18 kilogramus apreibinošās vielas. Turpinot izmeklēšanu, Daugavpils apkārtnē lauku viensētā tika uzieta minētā laboratorija, kas darbojusies dažus mēnešus. Kopumā tika aizturētas trīs personas, bet meklēšanā izsludinātas vēl divas personas, tostarp persona, kura bija uzaicināta no ārzemēm kā ķīmiķis.

Valsts policijas pagājušā gada darbības pārskats liecina, ka 2023.gadā atklāta viena fentanila un viena amfetamīna laboratorija.

2022.gadā Valsts policija rosināja apsūdzēt vairākas personas par 2020.gadā Krimuldas novadā likvidēto metadona laboratoriju. Likumsargi 2020.gada 13.jūlijā Krimuldas novadā konstatēja metadona laboratoriju. Kratīšanu laikā lauku mājā tika atrastas vielas metadona ražošanai - 49,218 kilogrami metadona, 56,822 kilogrami medatona starpprodukta un 123,476 kilogrami izometadona starpprodukta. Kopējais izņemto narkotisko vielu svars bija 229,5 kilogrami un to vairumtirdzniecības cena nelegālajā tirgū 2020.gadā varēja pārsniegt 4,58 miljonus eiro.

2020.gada sākumā Valsts policija rosināja prokuratūru apsūdzēt kādu bijušo ķīmisko vielu izplatīšanas uzņēmuma īpašnieku par amfetamīna laboratorijas uzturēšanu Salaspilī. Policija 2018.gadā Salaspilī atklāja amfetamīna laboratoriju, kura bija iekārtota vecu noliktavu telpās.

Atklātajā laboratorijā amfetamīnu ražoja 1954.gadā dzimis vīrietis, kuram agrāk piederēja legāls ķīmisko vielu izplatīšanas uzņēmums. Vīrietis iepriekš nebija sodīts.

Tāpat izmeklēšanā izdevās noskaidrot, ka minētā persona bija realizējusi vielas, kuras var izmantot narkotiku nelegālai izgatavošanai. Šīs vielas realizētas personām, kuras 2017.gada novembrī tika aizturētas par metadona izgatavošanu divās laboratorijās Allažu un Taurupes pagastos.

Kratīšanās Salaspilī policija izņēma vairāk nekā divus kilogramus amfetamīna, 1162 gramus "BMK" jeb amfetamīna prekursoru un 9865 gramus amfetamīna prekursora "APAAN". Tāpat izņemts liels apjoms citu ķīmisko vielu, kas ir prekursori narkotisko vielu izgatavošanai - aptuveni 218 kilogrami sērskābes, 118 kilogrami sālsskābes, 41 kilogrami kālija permanganāta, 22 kilogrami toluola un 35 kilogrami acetona.

2017.gadā Valsts policija Allažu un Taurupes pagastos atklājusi divas metadona ražotnes. Kopumā par šo noziegumu jau 2018.gadā rosināts apsūdzēt sešas personas.

Abas ražotnes bija rūpīgi maskētas tā, lai tās uzreiz nebūtu viegli atrast. Vienā gadījumā ražotne tika izvietota zem vistu fermas, lai maskētu ķīmiskās smakas, kas rodas narkotiku izgatavošanas laikā, bet otrā gadījumā tā izvietota galdniecības darbnīcas otrajā stāvā, uz kuru varēja nokļūt vien pa mehāniski nolaižamām kāpnēm.

Pēc tam, kad policijas rīcībā nonāca informācija, ka Latvijā, iespējams, atrodas narkotiku ražotnes, 2017.gada jūnijā tika sākta izmeklēšana.

Kriminālprocesa ietvaros tika veiktas 23 kratīšanas, kuru laikā kopumā izņemti ap sešiem kilogramiem kristālisko vielu, kas satur metadonu un izometadona un metadona starpproduktu. Tāpat kopumā izņemti vairāk nekā 600 litri šķidruma, kas satur metadonu un vairāk nekā 600 litri prekursoru, kas paredzēti metadona izgatavošanai. Tostarp izņemtas arī laboratorijas iekārtas narkotiku ražošanai, kā arī iegūti citi pierādījumi par noziedzīgo rūpalu.

Jau ziņots, ka Valsts policija pagājušajā nedēļā aizdomās par organizētas transnacionālas noziedzības uzturētu nelegālu narkotiku rūpalu Alūksnes pusē ir aizturējusi vairākas personas un konfiscējusi vairāk nekā vienu tonnu gatavās produkcijas, prekursoru, kā arī nepieciešamās vielas un aprīkojumu to ražošanai.

Svarīgākais