Dobeles novadā konstatēts ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē

© pixabay.com

Dobeles novadā konstatēts septītais Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums mājas cūku novietnē ar 14 cūkām, aģentūru LETA informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

Slimības skartajā novietnē PVD veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus, kā arī epidemioloģisko izmeklēšanu. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, novietnē esošās cūkas likvidēs.

Dienesta pārstāvji norāda, ka ap ĀCM skarto novietni noteikta karantīnas zona. Teritorijā esošajās novietnēs PVD pastiprināti pārbaudīs cūku veselības stāvokli un biodrošības prasību ievērošanu. Tāpat karantīnas zonā noteikti ierobežojumi cūku un cūku izcelsmes produktu pārvietošanai.

PVD pārstāvji atzīmē, ka šogad Latvijā ĀCM konstatēts jau 1021 meža cūkai 33 novadu 159 pagastos un vienā pilsētas teritorijā. Tas ir vairāk nekā visa pagājušā gada laikā, kad ĀCM konstatēts 1002 meža cūkām.

Dienesta pārstāvji skaidro, ka lielākais drauds mājas cūku veselībai ir meža cūkas. Meža cūku populācija Latvijā strauji atjaunojusies un vīruss plaši izplatās jauno meža cūku baros, tāpēc ar to var saskarties mežos, laukos un pļavās.

PVD pārstāvji uzsver, ka vienīgais, kas var pasargāt mājas cūkas no saslimšanas ar nāvējošo vīrusu, ir stingra biodrošības ievērošana novietnē. Mājas cūkas un tām paredzētā barība nedrīkst nonākt kontaktā ar savvaļas dzīvniekiem, mājas cūkas nedrīkst laist ārā un tās nedrīkst barot ar zaļbarību. Tāpat pēc lauka darbiem un pirms došanās uz kūti obligāti jāmaina apģērbs un apavi, kā arī pirms iebraukšanas saimniecībā jādezinficē lauksaimniecības tehnikas ritošās daļas.

Nedrīkst arī lietot pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki, regulāri jāapkaro grauzēji, kas jo īpaši rudenī no lauka iemitinās kūtīs un klētīs, kur uzglabājas dzīvniekiem paredzētā barība un pakaiši, kā arī, ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Latvijā

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) aicina veidot ilgtspējīgu atbalsta programmu ārvalstu kino uzņemšanai Latvijā, tā stiprinot vietējās kino nozares attīstību un piesaistot investīcijas, aģentūru LETA informēja partijā.

Svarīgākais