Edgars Rinkēvičs pauž savu nostāju par politiķu dalību dažādos pasākumos

© Ģirts Ozoliņš/MN

Valdībai būtu jāvienojas par vienotu pieeju, kādus pasākumus kāda līmeņa politiķi var apmeklēt, otrdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) sprieda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, komentējot Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalību Palestīnas iedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā.

Rinkēvičs uzsvēra, ka Latvijai ir ļoti skaidri formulēta pozīcija saistībā ar visiem pēdējā laika notikumiem Tuvajos Austrumos. Valsts prezidents norādīja, ka viņš šo pozīciju ir paudis no ANO Ģenerālās asamblejas tribīnes, intervijās, sarunās ar partneriem Latvijas nostāju ir skaidrojusi ārlietu ministre Baiba Braže (JV) un premjere Siliņa (JV).

"Tā ir skaidra. Mēs skaidri un kategoriski nosodām visus teroraktus pret Izraēlu. 2023.gada 7.oktobra "Hamās" terorakts bija necilvēcīgs un brutāls. Izraēlai ir visas tiesības uz pašaizsardzību, ievērojot starptautiskās humānās tiesības," pauda Rinkēvičs. Viņaprāt, politisks noregulējums ilgtermiņā ir vienīgais ceļš, kā risināt komplekso situāciju. Ņemot vērā, ka valstī ir skaidri formulēta nostāja, visām valsts amatpersonām, sevišķi izpildvarā, ir būtiski pie tās pieturēties.

"Ļoti rūpīgi ir jāizvērtē, kādos pasākumos piedalīties. [..] Daudzos sensitīvos jautājums ir skaidra valdības disciplīna, kas nosaka, kā ministriem reaģēt uz dažādiem ielūgumiem, kā uz tiem reaģēt augstām ministriju amatpersonām," sprieda prezidents.

Rinkēvičs piebilda, ka AM parlamentārais sekretārs Švinkas ir arī Saeimas deputāts un ar viņiem ir mazliet citādāk, taču Valsts prezidents aicināja pieturēties pie vienotas pieejas šajā sensitīvajā jautājumā, jo konkrētais gadījums sabiedrībā radīja asu un pretrunīgu reakciju. Valsts prezidents piebilda, ka konkrētais gadījums ir jāvērtē Švinkas tiešajiem priekšniekiem.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka 5.oktobrī Rīgā, Esplanādē, Palestīnas iedzīvotāju piemiņas pasākumā bija pulcējušies aptuveni 100 cilvēki. Pasākuma dalībnieku vidū bija Švinka, kā arī biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītāja Ieva Raubiško, pret kuru Latgales rajona tiesa Rēzeknē izskata krimināllietu par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai, un prokurore šajā lietā ir prasījusi piespriest Raubiško vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu. Švinkas rīcība radījusi sašutumu sociālajos tīklos.

7.oktobrī pēc koalīcijas sanāksmes finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) un arī ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) teica, ka šāda Švinkas rīcība jāvērtē aizsardzības ministram Andrim Sprūdam (P).

Palestīniešu grupējums "Hamās" 2023.gada 7.oktobrī sarīkoja slaktiņu Izraēlā, kur teroristi noslepkavoja gandrīz 1200 cilvēkus, pamatā civilpersonas, un sagrāba apmēram 250 ķīlniekus.

Reaģējot uz 7.oktobra slaktiņu, Izraēla paudusi apņēmību iznīcināt "Hamās" un uzsākusi plašu militāro operāciju teroristu kontrolētajā Gazas joslā. Atbalstot "Hamās", Libānas šiītu bruņotais grupējums "Hizbollah" jau gadu Izraēlu apšauda ar raķetēm.

Svarīgākais