Putnu vērošanas dienās Latvijā novēroti 88 549 putnu

© f64.lv, Kaspars Krafts

Pagājušās nedēļas nogalē Eiropas putnu vērošanas dienu 2024 jeb "EuroBirdwatch 2024" laikā novēroti vairāk nekā 3,5 miljoni putnu, Latvijā - 89 000, informē Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB).

Šogad 24 614 tūkstoši dalībnieku 29 valstīs novērojuši 3 573 508 putnus, tai skaitā, Latvijā 310 dalībnieki kopumā ziņojuši par 88 549 putniem. Latvijā norisinājās 19 pasākumi, savukārt 36 Eiropas un Centrālās Āzijas valstīs notikuši 984 pasākumi.

Visvairāk putnu novērots Somijā -1 400 000, Zviedrijā - 617 808 un Nīderlandē - 383 269, savukārt visvairāk dalībnieku Eiropas putnu vērošanas dienās piedalījušies Grieķijā, Ungārijā un Šveicē.

Visbiežāk ziņots par novērotām baltvaigu zosīm, mājas strazdiem un žubītēm. Līdzīgi arī Latvijā skaitliski visbagātīgākie novērojumi šoruden bijuši par mājas strazdiem - 17 306, žubītēm - 15 368 un baltpieres zosīm - 12 588.

Latvijā norisinājās ne tikai putnu vērošanas pasākumi, bet arī praktiskas nodarbības dažāda vecuma dalībniekiem, tostarp putnu barotavu izgatavošanas darbnīcas un izglītojošas lekcijas.

Kā informē Balcare, viens no aizraujošiem skatiem bijis Užavas apkaimē, kur pasākuma dalībnieki dabā novēroja lauku piekūna un lauku baloža saspringtās attiecības, savukārt putnu barotavu darbnīcā Krapē, tīrot kādu putnu būrīti, tajā iekšā atrastas četras dzeltenkakla klaidoņpeles.

Eiropas Putnu vērošanas dienās novērotie putni tiek uzskaitīti un apkopoti gan katrā dalībvalstī, gan visā reģionā, izceļot arī neparastāko putnu sugu novērojumus. Šogad pasākuma koordinatoru centra uzdevumu pildīja Slovākija.

Pērn 15 000 dalībnieku novērojuši 3,5 miljonus putnu, tai skaitā, Latvijā 1020 dalībnieki ziņojuši par 83 603 putniem. Latvijā skaitliski visbagātīgākie novērojumi pērn rudenī bija par ķīvītēm, mājas strazdiem un dzērvēm.

Rudenī notiekošie putnu vērošanas pasākumi ir daļa no starptautiskas iniciatīvas - 1993.gadā aizsāktās Eiropas putnu vērošanas dienu tradīcijas jeb "EuroBirdwatch" -, ko organizē lielākā putnu aizsardzības organizācija pasaulē "BirdLife International", kuru Latvijā pārstāv LOB.

Putnu dienas rīko LOB sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi, putnu māju ražotni "Simbaro", veikalu putnotājiem "Motacilla.lv", Lubāna mitrāja informācijas centru, Ungurmuižu, Ogres novadu, Ludzas novadu, Talsu novada pašvaldību, maizes ceptuvi "Lāči", LOB Rīgas, Jūrmalas, Cēsu, Madonas, Litenes, Liepājas, Rēzeknes, Kandavas, Saldus, Ventspils, Zemgales-Sēlijas vietējām grupām un citiem partneriem.

Eiropas putnu vērošanas dienas 2024 atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

LOB Putnu dienas rīko arī pavasarī - tās norisināsies 2025.gada 5.aprīlī un 6.aprīlī, savukārt rudenī "EuroBirdwatch 2025" norisināsies 2025.gada 4.oktobrī un 5.oktobrī. Pasākumu rīkošanas vai sadarbības intereses gadījumā ieteicams sazināties ar LOB.

LOB ir lielākā dabas organizācija Latvijā, kura, pateicoties vairāk nekā 800 biedriem, veic savvaļas putnu izpēti un tiecas saglabāt to dzīvotnes Latvijā, rūpējoties par dabas daudzveidību cilvēku un putnu labklājības vārdā.

Latvijā

Pēdējās dienās elektronisko sakaru un IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite Latvija” ir novērojis jaunu telefonkrāpnieku aktivitāti: arvien vairāk klientu ziņo par pievienošanu “WhatsApp” grupām no nezināmiem numuriem. "Bite Latvija" aicina nekādā gadījumā neapstiprināt šādus uzaicinājumus un nekavējoties pamest grupu, ja esat tai pievienots bez savas piekrišanas.

Svarīgākais