Pirmo reizi kopš pavasara samazinājusies elektrības cena

© unsplash.com

Kalendārā rudens iestāšanās ir padzesējusi elektroenerģijas tirgu - pretēji prognozētajam septembrī cenu līkne pirmo reizi kopš aprīļa virzījusies lejup, informē Enefit.

Kā liecina energokompānijas Enefit apkopotā informācija, salīdzinājumā ar augustu vidējā elektroenerģijas cena Latvijas reģionā samazinājās par 21,5%, noslīdot līdz 83,95 EUR/MWh, ko veicināja Somijas-Igaunijas starpsavienojuma EstLink 2 darbības atjaunošana.

Lai gan vidējā elektroenerģijas cena septembrī Latvijā kritās, mēneša sākumā nekas par to neliecināja - 3.septembra vakarā elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena stundas ietvaros sasniedza pat 500,9 EUR/MWh.

Savukārt jau nedēļu vēlāk, 9.septembrī, tā noslīdēja līdz 4,8 EUR/MWh. Cenas svārstības radīja vēja enerģijas apjoma kritums kaimiņvalstīs, Latvijā saglabājoties augstam elektroenerģijas pieprasījumam. Valstī septembrī patērēts augustam līdzvērtīgs elektroenerģijas apjoms - 483 GWh.

Atjaunojamās enerģijas iztrūkumu nācās segt ar dārgāku termoelektrostacijās saražoto elektroenerģiju un enerģijas importu. Saules un vēja spēkstacijās saražotā elektroenerģija maksāja vidēji 77 EUR/MWh, bet ar gāzi darbināmās termostacijās ražotā - 114 EUR/MWh. Vēja un saules ražošana septembrī sasniedza 19,2 GWh zaļās enerģijas, savukārt hidroelektrostacijas saražoja 47,8 GWh.

"Rudens sākums bija ļoti līdzīgs vasarai, taču jau tagad redzam, ka siltā sezona ir beigusies. Ilgtermiņa meteoroloģiskās prognozes liecina, ka oktobrī gaisa temperatūra būs līdz 0,5°C virs normas, savukārt nokrišņu daudzums būs līdz pat 5% lielāks par klimatisko normu. Iestājoties meteoroloģiskajam rudenim, tuvākajos mēnešos apstākļus elektroenerģijas tirgū galvenokārt diktēs atjaunojamās enerģijas ražošana, kā arī globālā ģeopolitiskā situācija. Spriedze Ukrainā un Tuvajos Austrumos turpinās, un tā var negatīvi ietekmēt un sagādāt negaidītus pārsteigumus energoresursu tirgos," skaidro Enefit juridisko klientu segmenta vadītājs Raimonds Vērdiņš.

Septembrī līdzvērtīgs cenas līmenis bija arī Lietuvā un Igaunijā - ap 84 EUR/MWh. Būtiskāki cenu kāpumi pieredzēti Igaunijā, taču tos ietekmēja plānotie apkopes darbi kaimiņvalsts pārvades tīklos.

Elektroenerģijas cenas noteica ne tikai pieprasījums un atjaunojamās enerģijas ražošana, bet arī dažādi faktori enerģētikas infrastruktūrā. 4.septembrī pēc ilgāka pārtraukuma darbu atsāka EstLink 2 pieslēgums, kas nekavējoties ļāva par 44% palielināt lētākas elektroenerģijas importu no Somijas. Vienlaikus Somijā nedienas piedzīvoja kodolreaktors Olkiluoto-2 - tā darbību nācās pārtraukt avārijas dēļ. Tāpat tika veikti plānotie apkopes darbi Somijas Loviisa kodolreaktorā.

Svarīgākais