Tiek meklēts no skandālos iesaistītā bērnunama "Sprīdītis" pazudušais jaunietis

© Dmitrijs Suļžics/MN

Turpinās nedienas saistībā ar Jūrmalas bērnunamu “Sprīdītis”. Policija izsludinājusi meklēšanā jaunieti, kurš mēneša sākumā iestādi pametis un kopš tā laika vairs nav redzēts. Savukārt, vasarā vairāki bērnunama iemītnieki nonāca slimnīcā pēc narkotiku pārdozēšanas. Iestādes uzraugi secina, ka problēmu aizvien ir ļoti daudz, un tās netiek pienācīgi risinātas, ziņo TV3. lv.

Pēc policijas teiktā pēdējo reizi jaunietis redzēts pie bērnu un jauniešu centra “Sprīdītis” un pēc tam devis nezināmā virzienā.

“Sprīdītis” ir ģimenei pietuvināta iestāde, kurā bērni un jaunieši var ierasties, kad vien vēlas - nomazgāties, paēst, uzlādēt telefonu, pārnakšņot.

Vairāki iestādes iemītnieki iepriekš nonākuši problēmās ar likumu. Skaļākais gadījums gada sākumā, kad bērnunama iemītnieki bija iesaistīti konfliktā, kura laikā tika nodurts 13 gadīgs jaunietis.

Vasarā vairāki Sprīdīša iemītnieki nonāca slimnīcā pēc narkotiku pārdozēšanas, tika atrasti bezesamaņā pie tirdzniecības centra “Origo” Rīgā. Tagad meklēšanā izsludināts iestādes iemītnieks, 2006. gadā dzimušo Romāns Artamonovs. Policija aicina ziņot ikvienu, kurš zina jaunieša iespējamo atrašanās vietu.

“Jaunietis šā gada 2.septembrī ap plkst. 10.30 izgāja no bērnu un jauniešu mājas “Sprīdītis” Jūrmalā, Ventspils šosejā 20a, devās nezināmā virzienā un līdz šim brīdim nav atgriezies. Jaunieša pazīmes: augums ap 170 cm, sportiskas miesasbūves, īsiem tumšiem matiem. Bija ģērbies melnā jakā, gaišās džinsa biksēs un melnos sporta apavos,” norāda Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska.

TV3 Ziņas sazvanījas ar “Sprīdīša” vadītāju Elīnu Kariņu, taču viņa nebija gatava sarunai par notiekošo iestādē.

Bērnu aizsardzības centrā atzīst, ka situācija “Sprīdītī” ir ļoti smaga. Un kopš vasaras, kad saistībā ar pārdozēšanas gadījumiem šai iestādei tika pievērsta pastiprināta mediju uzmanība, nekas būtiski nav mainījies.

“Jaunā vadītāja, kura nesen uzsākusi darbu, diemžēl nav tikai šīs iestādes vadītāja, viņa pilda arī visa lielā Kauguru centra vadītāja pienākumus, kas nenoliedzami sarežģī visus šos procesus. Protams, profesionālu darbinieku trūkums kā tāds aizvien ir jūtams, savu lomu tur spēlē atalgojums, to darbinieku, kuriem būtu ikdienā jābūt klāt bērniem, jāatbalsta, jāmotivē,” stāsta Bērnu aizsardzības centra Bērnu tiesību uzraudzības dienesta vadītāja Valentīna Gorbunova.

Bērnu aizsardzības centrs plāno tikšanos ar Jūrmalas domi un Sprīdīša vadību par to, ko darīt, lai situāciju uzlabotu.

Latvijā

Rīgas Pieminekļu aģentūra 25. septembrī Latgales parkā demontēja piemiņas zīmi – akmeni Maskavas dārza izveidei. Akmens uzstādīšana nebija saskaņota ne Rīgas būvvaldē, ne citā institūcijā, līdz ar to piemiņas zīme konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem, informē Rīgas dome.