Daudzviet siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš

© MN

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.

“Lai arī tarifi starp komersantiem joprojām var atšķirties, šā gada oktobrī lielākajai daļai tie ir starp 65 EUR/MWh un 100 EUR/MWh, kas ir būtiski zemāk nekā gadu iepriekš. Lielākoties tarifu samazinājums bijis iespējams, pateicoties kurināmā izmaksu izmaiņām, kā arī komersantu uzkrātajiem neparedzētajiem ieņēmumiem. Saskaņā ar tarifu aprēķināšanas metodiku, ja noteiktā periodā faktiskās izmaksas pret apstiprinātajā tarifā prognozētajām bijušas mazākas, šo starpību lietotāji saņem atpakaļ samazināta tarifa veidā,” skaidro SPRK izpilddirektors Jānis Miķelsons.

Tarifu veido ne tikai kurināmā izmaksas, bet arī citas ar pakalpojuma nodrošināšanu saistītās izmaksas regulējamā pakalpojuma nepārtrauktai nodrošināšanai, kas var paaugstināt tarifu. Piemēram, vairākiem komersantiem ir noslēgušies investīciju projekti par jaunu katlumājas izbūvi. Attiecīgi, ja objektā veiktas salīdzinoši lielas investīcijas pret kopējo komersanta apgrozījumu, tad izmaksas, kas nav saistītas ar kurināmā izmaksām, aprēķinātajā tarifā pie šī brīža bankas aizdevumu procentu likmēm būs būtiski lielākas, nekā tās būtu bijušas pirms gada vai diviem. Pieaugums vērojams arī citās komersantu izmaksās, kas saistīts ar vispārējo cenu pieaugumu valstī.

Savukārt kurināmā cenu svārstības tarifos lielā mērā ir atkarīgas no izvēlētā kurināmā veida un brīža, kurā komersants slēdzis līgumu par kurināmā piegādi, tostarp līguma darbības ilguma. Pieejas kurināmā iegādē joprojām starp komersantiem atšķiras. Komersantiem izaicinājums ir rast piemērotāko risinājumu iespējami zemākai kurināmā cenai iedzīvotāju interesēs - pirkt kurināmo īstermiņa darījumos vai iepirkt uzreiz visai sezonai, tādējādi nofiksējot arī garantētu cenu.

Latvijā

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.