Rīgas Domā uzstāsies Vīnes zēnu koris

© Ketija keita Krastiņa

Rīgas Domā 26.oktobrī plkst.19 uzstāsies Vīnes zēnu koris, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji.

Rīgas koncertam Vīnes zēnu koris sagatavojis programmu, kurā ietverti četrarpus mūzikas gadsimti, tostarp Henrija Pērsela un Volfganga Amadeja Mocarta, Franča Šūberta un Džuzepes Verdi, Štrausu - tēva un dēla - skaņdarbi, populāras itāļu dziesmas.

Vīnes zēnu kori veido četri kolektīvi - "Mocarts", "Haidns", "Šūberts" un "Brukners", un uz Rīgu dosies "Brukners" jeb "Brucknerchor", kura kapelmeistars ir itāļu maestro Manolo Kanjins. Kora sastāvs ir starptautisks. Tajā dzied zēni no Austrijas, Ķīnas, Vācijas, Japānas, Rumānijas, Dienvidkorejas un Ukrainas.

Pasākuma rīkotāji stāsta, ka katrs no četriem komponistiem - Volfgangs Amadejs Mocarts, Jozefs Haidns, Francis Šūberts un Antons Brukners - tā vai citādi bijis saistīts ar šo mūzikas kolektīvu un savu muzikālo karjeru sācis šeit.

Vīnes zēnu koris ir iekļauts UNESCO kultūras mantojuma sarakstā, turklāt - kopā ar visu izglītības struktūru. Mazos koristus sapulcina jau pirmsskolas vecumā un skolo atbilstoši konservatorijas "Mozarteum" tradīcijām pēc īpaši izveidotas programmas.

Vīnes zēnu koris dibināts 1498.gadā, kad imperators Maksimiliāns I no Insbrukas uz Vīni pārcēla savu galma kapelu, tostarp - arī sešus zēnus, labākos mazos dziedoņus Svētās Romas impērijā, stāsta kora pārstāvji.

Kora repertuārā ir klasiskās mūzikas skaņdarbi, tautas dziesmas un mūsdienu autoru kompozīcijas. 526 gadus ilgās kora vēstures pieraksts aprāvies tikai divkārt, un abas reizes 20.gadsimtā - pēc Pirmā un pēc Otrā pasaules kara.

Vīnes zēnu koris uzstājas uz pasaules lielākajām skatuvēm un regulāri sadarbojas ar pasaulslaveniem diriģentiem, kā arī ar dažādiem orķestriem, tostarp Vīnes Filharmonijas orķestri un Londonas Simfonisko orķestri.

Koris piedalās starptautiskās koncerttūrēs. Tāpat koris ir divkāršs "Grammy" balvas laureāts un pirmoreiz skaņu ierakstā piedalījās 1907.gadā. Kopš tā laika Vīnes zēnu koris klajā laidis 43 skaņuplates un 128 vinila albumus, 55 singlus un 150 albumus, bet 525 gadu jubilejai veltīta 21 kompaktdisku antoloģija.

Koris regulāri piedalās vokāli simfoniskos skaņdarbu atskaņojumos un dzied kantātes un oratorijas, sadarbojoties ar dažādiem orķestriem un diriģentiem. Sekojot senai tradīcijai, Vīnes zēnu koris sadarbojas ar Eiropas klasiskās mūzikas ierakstu flagmani "Deutsche Grammophon". Nesen nodibināts un jau divus albumus izdevis kora personīgais zīmols "Resound".

Latvijā

Polijā nevalstiskā organizācija iesūdzējusi tiesā prezidentu Andžeju Dudu saistībā ar izteikumiem par pretrunīgus vērtējumus izsaukušo filmu "Zaļā robeža", kurā apskatīta situācija uz Polijas-Baltkrievijas robežas, kur Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko izvērsis hibrīdkara operāciju, cenšoties Eiropas Savienībā (ES) iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu.